Belföld

Sukoró: cserével akarták elkerülni a kisajátítást

Tanúként hallgatta meg Erdei Tamást, a Nemzeti Vagyontanács volt tagját csütörtökön a Fejér Megyei Bíróság a tervezett sukorói King,s City-beruházáshoz kötődő ingatlancsere-szerződés érvénytelenítéséért a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. által indított polgári perben.

Erdei Tamás tanúvallomásában azt mondta, hogy a vagyontanács elé került előkészítő anyag alapján az ingatlancserét közérdekűnek, célszerűnek és értékarányosnak tartotta – közölte Gieszné Boda Orsolya, a bíróság szóvivője.

A csere közérdekű volt, mert az M4-es autópálya tervezett nyomvonala érintette volna a Joav Blum tulajdonában levő Pest megyei ingatlanokat. Célszerű volt, mert az ingatlancsere feleslegessé tette a hatósági eljárást, azaz a kisajátítást. Értékarányos volt, mert az előkészítő anyag azt is tartalmazta, hogy a pilisi és albertirsai, valamint a sukorói ingatlanok értékkülönbözetét megfizeti a tulajdonos.

A per pénteken további tanúknak – köztük Benedek Fülöpnek, a MNV Zrt. korábbi vezérigazgató-helyettesének – a meghallgatásával folytatódik. A polgári perben a magyar államot képviselő MNV Zrt. – mint felperes – keresetében azt kérte, hogy a bíróság állapítsa meg, hogy a telekcsere-szerződés semmis, mert jogszabályba ütközik, továbbá a csereingatlanok között feltűnő értékaránytalanság van.
A tervezett sukorói turisztikai beruházásban érdekelt külföldi befektetőcsoportot képviselő Joav Blum alperesként a kereset elutasítását kérte a bíróságtól. Az ügyben eljáró bíró a semmisség megállapítását indokoló okokat, a szerződés megkötésének körülményeit igyekszik tisztázni a bizonyítási eljárásban.

A 2008-ban megkötött csereszerződés alapján a felperes a magyar állam tulajdonában levő húsz sukorói külterületi ingatlant cserélték el a Joav Blum birtokában levő két albertirsai külterületi, valamint egy pilisi külterületi ingatlanra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik