Belföld

Lendvai: Magyarország többet vállalt a lehetőségeinél

A szocialista politikus szerint az adósságteher az Orbán-kormány megalakulása óta "a forint elleni merényletek" miatt nem csökkent.

Lendvai Ildikó szerint az eladósodás oka, hogy Magyarország szociális juttatásokban, infrastrukturális beruházásokban többet vállalt, mint amire lehetősége volt. A szocialista politikus elismerte: az államadósság nagymértékben a szocialista kormányok alatt növekedett meg, de véleménye szerint az adósságteher az Orbán-kormány megalakulása óta “a forint elleni merényletek” miatt nem csökkent.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője, a számvevőszéki és költségvetési bizottság fideszes alelnöke csütörtökön sajtótájékoztatón közölte: hétfőn megkezdi munkáját az a parlamenti albizottság, amelynek feladata, hogy kivizsgálja, az elmúlt nyolc évben kik hoztak olyan döntéseket, amelyek az ország eladósításához vezettek, milyen mozgatórugói voltak e döntéseknek, továbbá milyen magánérdekek játszottak ebben szerepet.

Lendvai Ildikó erre – más témában tartott sajtótájékoztatón, kérdésre válaszolva – úgy reagált: a Fidesz olyan dolgot akar vizsgálni, amire tudni a választ, ugyanakkor a kormány eközben olyan garanciákat rombol szét, amelyek megelőzhetnék a további eladósodást. Hozzátette: lehet vizsgálódni, de az igazán lényeges az, hogy miként lehet a hasonló túlköltekezést megelőzni, és erre szerinte a legjobb garancia a Költségvetési Tanács volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik