Belföld

Orbán Viktort várja Schmitt Pál

A köztársasági elnök az alkotmányozás folyamatáról egyeztet a miniszterelnökkel.

A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) Társadalmi Kapcsolatok Hivatalának vezetője a közrádió reggeli műsorában közölte, az államfő megkülönböztetett figyelemmel kíséri az alkotmányozási folyamatot, így nemcsak a politikai pártokkal, hanem magával a kormány vezetőjével is szeretne erről konzultálni.

Kiss Norbert azt mondta, a konzultáció nem ér véget, hiszen a köztársasági elnök a későbbiekben szeretne még találkozni az Alkotmánybíróság elnökével, valamint országjárása során magukkal az állampolgárokkal is széles körben egyeztetni kíván.

A hivatalvezető kérdésre válaszolva közölte: Schmitt Pál az új alkotmányról szóló széles körű konzultáció után – a folyamat lezárásaként – készít egy összegzést, és vagy az Országgyűlésben, vagy pedig más formában, de elmondja az elképzeléseit.

Az államfő és a miniszterelnök találkozója nem sajtónyilvános, arról a KEH közleményt ad ki – olvasható a hivatal honlapján. Az államfő február 11-én hívta konzultációra a parlamenti pátok képviselőit, hogy az alkotmányozás folyamatáról egyeztessen velük.

Akkor Schmitt Pál azt mondta, a pártok alkotmánykoncepcióinak mindegyike tartalmaz fontos és értékes elemeket. A február 11-i a találkozón Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője a siófoki kormányülés miatt nem tudott részt venni, őt február 14-én fogadta az államfő. Az alkotmánykoncepcióról szóló határozati javaslat parlamenti vitájában az ellenzéki frakciók közül csak a Jobbik vett részt.

AJÁNLOTT LINK:

2011. február 23. Schmitt Pál köztársasági elnök megkülönböztetett figyelemmel kíséri az alkotmányozás folyamatát (KEH)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik