Belföld

Nagy Testvér helyett életpályát akarnak köztisztviselők

A szakszervezeti vezető rossz üzenetnek tartja a megfigyeltetést.

Borzasztóan rossz üzenetet küld a kormány a közszférában dolgozóknak azzal, hogy a jövőben titkosszolgálati módszerekkel is ellenőrizteti őket. A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének főtitkára több műsorban elfogadhatatlannak nevezte a köztisztviselők megfigyeltetését, de az érintett tisztviselőket lebeszélte az egyéni akciókról.

A megfigyelési szabály kapcsán Fehér József elítélte az eredetileg rendőrökre vonatkozó szabály alkalmazását, de úgy vélte, az ellen egyénileg nem tanácsos fellépni. Fehér József közölte: egy rendszert nem lehet félelemre építeni, helyette inkább életpályatörvényt kellene kidolgozni és a bizalomra építkezni. Mint mondta: levélben kérik a miniszterelnöktől, hogy hirdessen elbocsátási moratóriumot, a közszférából ne lehessen senkit indoklás nélkül elküldeni. A szakszervezeti vezető szerint a közszférában dolgozók között van olyan, akinek felére csökkent a fizetése, pedig már korábban is lehetett tudni, hogy a kompenzációs rendszer nem fog működni.

Tegnap este az RTL Klub Híradójában hangzott el, hogy titkosszolgálati módszerrel is gyűjthetnek adatokat a köztisztviselőkről a korrupció megelőzése érdekében. Aki ehhez nem járul hozzá, automatikusan elveszti állását. Korábban a kormány azt tervezte, hogy titkosszolgálati eszközökkel megbízhatósági vizsgálatnak veti alá a rendőröket, börtönőröket, vámosokat, tűzoltókat, polgári védelmiseket és a nemzetbiztonsági dolgozókat.

AJÁNLOTT LINKEK:

Titkosszolgálati módszerekkel figyelhetik a köztisztviselőket (Hír24)
Titkosszolgálati eszközökkel figyelnék a rendőrök megbízhatóságát (Hír24)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik