Belföld

Török Gábor: Gyurcsányt csak Orbán és az MSZP tartja életben

A politikai elemző kételkedik abban, hogy még idén eldőlhet a Gyurcsány-Mesterházy csata a szocialista párton belül.

Gyurcsány Ferenc évértékelő beszédében legfeljebb két elem kelthetett feltűnést: egyrészt az erős önkritika és a szocialista párt gyakori ostorozása – írja internetes blogjában Török Gábor. Aki azonban figyelemmel kísérte a korábbi pályafutását és olvasta a régebbi írásait, azt egyik sem igazán érhette meglepetésként – jegyzi meg. A volt kormányfő nagy terveiről is csak annyi derült ki, hogy Gyurcsány szerint “a Fideszt legyőzni csak a demokratikus ellenzéki egységben lehet”, hogy “nem az MSZP szétszakítására” van szükség, hogy “nem szakítunk, hanem átalakítunk” – írja a politikai elemző.

Török Gábor elismeri ugyan Gyurcsány Ferenc politikusi képességeit, ám megítélése szerint ma már csak két dolog tartja életben, teszi igazán fontossá: Orbán Viktor és az MSZP. A politikai elemző úgy véli: egyrészt amíg Orbán Viktor a Fidesz és az ország vezetője, addig a kettőjük közötti párharc és az oda- visszavágó lehetősége mindkettejüket sajátos módon ki- és megemeli. Másrészt, amíg az MSZP-ben nem akad olyan politikus, aki karizmája, meggyőző képessége, stratégiai gondolkodása és egyéb erényei okán megkérdőjelezhetetlen tekintélynek számít, addig az egyszer volt siker miatti nosztalgia és az erős vezetői vákuum a baloldalon folyamatosan napirenden tartja a Gyurcsány-kérdést – olvasható a blogon.

Török Gábor abban is kételkedik, hogy még idén eldőlhet a Gyurcsány-Mesterházy csata az MSZP-ben, mint ahogyan azt szocialista források megerősítették a Klubrádiónak. Az elemző a pénteki beszédből arra következtet: láthatóan Gyurcsány Ferenc egyáltalán nem akarja megtenni azt a szívességet párton belüli riválisainak, hogy új pártot alapítva megszabadítsa őket terhes közös múltjuk mindennapos emlékétől,és egy a hatalmukra folyamatosan életveszélyt jelentő politikai riválistól. De ami késik, egyszer akár el is múlhat… – olvasható az oldalon.

AJÁNLOTT LINK:

329. Kit teremt magának (torokgaborelemez.blog.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik