Belföld

Schiffer: a Fidesz megismétli a ’89-es hibát

A társadalmi konszenzus nem felcserélhető a matematikai többséggel.

Az LMP számára elsődleges, milyen eljárásban születik egy alkotmány – mondta az InfoRádiónak a párt frakcióvezetője. Schiffer András elismerte: vannak veszélyei, hogy kivonultak az alkotmány szabályozási elveiről szóló általános vitáról, mert így az új alaptörvényből kimaradhatnak olyan kérdések, amelyek az LMP és szavazói számára fontosak.

A Lehet Más a Politikának ugyanakkor a részvételi demokrácia elve a legfontosabb. Schiffer úgy véli, ugyanazok, akik azt állítják, hogy alkotmányozási kényszer van, mert a ’89-es fordulatnál nem volt legitim az új magyar jogállam szabályait megalkotó grémium, most megismétlik az eredeti hibát. Nekik sincs felhatalmazásuk az alkotmányozásra. Az erős társadalmi konszenzust nem lehet felcserélni egy matematikai többséggel. Schiffer András a kormány 12 pontos kérdőívét a kormányzati propaganda egy újabb húzásának tartja. Szerinte ennek csak akkor lenne tétje, ha a Fidesz jogi következményeket rendelne hozzá.

Az LMP üdvözli a médiatörvény módosításainak irányát, de az ördög a részletekben és a parlament elé kerülő új normaszöveg-tervezetben lesz – mondta. A hatályos európai szabályozás csak szűk spektrumra terjed ki, ezért az unió több olyan kérdésben nem tud fellépni, ami az LMP szerint tarthatatlan a törvényben – tette hozzá.

Nem csak Magyarországról van szó ebben a vitában – véli Schiffer András. A magyar törvény kapcsán egyre több tagállam kezdte sürgetni, hogy legyen egy egységes európai médiaszabályozás, amely alkalmas arra, hogy “elejét vegye az olyan elképesztő rendelkezéseknek, mint ami a magyar törvényben is megtalálható: a sajtó egyes szegmenseinek állami kontroll alá vonását”.

AJÁNLOTT LINK:

Schiffer: A társadalmi konszenzust nem lehet felcserélni egy matematikai többséggel (InfoRádió)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik