Belföld

Milliárdokért kér tanácsokat a Fidesz-kormány

A Fidesz ellenzékben élesen bírálta a feladatok kiszervezését.

A Népszava szerint kétmilliárd forintért köt tanácsadói szerződést az uniós pénzek elosztásáért felelős Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) a PD Konzorcium nevű cégcsoporttal. Az óriási összegért a társaság műszaki, jogi és szakmai tanácsokat ad.

A lapnak Katona Tamás azt mondta, ez jelzi a Fidesz-kabinet közigazgatásának színvonalát, hisz a ilyen szerződések kellenek ahhoz, hogy működtessék a hivatalokat. A volt pénzügyminisztériumi államtitkár kérdésesnek tartja, hogy egy vállalkozás tanácsadással képes két milliárd forint értékű produktumot előállítani.

Egyes szakértők nem zárják ki annak a lehetőségét sem, hogy a jövőben megsokasodnak az ilyen nagy összegű tanácsadói megállapodások, s a kormánypárt ezen megállapodások révén juttatja majd pénzügyi forrásokhoz a holdudvarához tartozó vállalkozásokat. Vagyis többekben felvetődött, hogy a Fidesz állami pénzekből folytatja a klientúra építést – írja a Népszava.

Elemzők szerint éles fordulat következett be a kormánypárt berkeiben, hiszen a Fidesz ellenzékben heves kirohanásokat intézett az előző kabinet ellen a szaktanácsadói szerződések megkötésekor is. Mondván: azért vannak a minisztériumok, háttérintézmények, illetve hivatalok dolgozói, hogy elvégezzék a jelentkező feladatokat. Így nincs szükség külső tanácsadó cégek alkalmazására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik