Belföld

Egy kivétellel elbuktak a Jobbik alkotmányozó javaslatai

A párt szerint az új alkotmányhoz kapcsolódó javaslataik szinte kivétel nélküli bizottsági elutasítása azt mutatja, a Fidesz "párturalmi alkotmányt" kíván elfogadtatni.

A Jobbik álszentnek tartja a Fidesznek az ellenzéki pártok alkotmányozási javaslataihoz való eddigi hozzáállását, ezért nem kíván élni azzal a lehetőséggel, hogy március 15-ig saját törvényjavaslatot nyújtson be az új alaptörvényről – mondta Dúró Dóra.

Az ellenzéki képviselő az MTI kérdésére válaszolva kifejtette: a Jobbik mindeddig konstruktívan állt az új alaptörvény koncepciójának parlamenti vitájához, amit az általuk benyújtott 49 módosító javaslat is mutat.

A politikus, frakciótársával, Gaudi-Nagy Tamással közösen tartott tájékoztatón könyöradományként értékelte, hogy a kormánytöbbség módosító javaslataik közül mindössze egy, az alkotmány jövőbeni megváltoztathatóságát szabályozó javaslatukat fogadta el az illetékes bizottságokban.

A politikusok szerint a Fidesz az olyan indítványaikat is lesöpörte, amelyek elengedhetetlenül fontosak lennének a “nemzet megmaradása” szempontjából. Dúró Dóra és Gaudi-Nagy Tamás ezek között említette például a magyar nyelv és a közjó államcélként való feltüntetését, a magyar termőföld hazai kézben tartását, a határon túli magyarok szavazati jogának biztosítását, valamint a volt kommunista rendszer vezetőinek hatalomból való kizárását, továbbá a történelmi hagyományoknak megfelelő parlamenti felsőház visszaállítását és a honvédség külföldi “kalandor” szerepvállalásának megtiltását.

Hozzátették: a Jobbik által kívánatosnak tartott alkotmány vázát az általuk eddig felvázolt javaslatok alkotják, egy saját, “igényes normaszöveg” elkészítéséhez azonban nem elegendő a most rendelkezésre álló egy hónap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik