Belföld

Már közel harmincezer honosítási kérelem érkezett

Március 14-én elkezdődik az állampolgárság kiadása, és elindulnak az eskütételek - mondta Semjén Zsolt.

Közel harmincezer honosítási kérelem érkezett az eljárás január 3-i indulása óta – mondta a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának ülésén a Parlamentben.

Semjén Zsolt értékelése szerint a közigazgatás felülmúlta önmagát, szakmailag hibátlanul, kiemelkedő empátiával folyik a honosítási kérelmek fogadása és az ügyintézés. Kifejtette: napi közel nyolcszáz kérelem érkezik, s az eddig befutott közel harmincezer kérelem közül mintegy négyezer feldolgozása már befejeződött.

A miniszterelnök-helyettes megerősítette, az állampolgársági törvény nem diszkriminatív, mert nem tartalmaz etnikai kitételt, és mindenben megfelel az uniós országok gyakorlatának. A jogszabály a román állampolgársági törvény mintájára született, s ha Románia havi 10 ezer útlevelet adhat ki a Moldáviában, és a világon élő románság számára, akkor senki nem szólhat egy szót sem, ha Magyarország a határon túli magyarság tekintetében hasonlóan cselekszik – mondta.

Kiemelte: az egyszerűsített honosítási eljárás miatt nemhogy nem lett feszült a viszony körülöttünk lévő országokkal, hanem sosem voltak ilyen jók a kapcsolatok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik