Belföld

Lázár szerint műbalhé folyik

Az ország érdekeivel ellentétesnek tartja a Fidesz frakcióvezetője, hogy az MSZP kivonult az alkotmánykoncepció parlamenti vitájából.

Lázár János sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva azt mondta: “egy demokratikus politikai erő nem teheti azt meg, hogy cserben hagyva a saját választóit, az országot, elegánsan kivonul a parlamentből, és az alkotmányozástól távol tartja magát, hogy ha van mondandója” azzal kapcsolatban. Szerinte ez politikai hisztériakeltés és műbalhé.

A politikusnak nincs kétsége afelől, hogy az MSZP és az LMP külföldről is nyomást próbál majd gyakorolni a kormánytöbbségre az alkotmányozás ügyében.

A két ellenzéki párt magatartását Lázár János antidemokratikusnak véli, hiszen amikor azt állítják – fejtette ki -, hogy azért nem lehet új alaptörvényt elfogadni, mert nem demokratikus döntés eredményeképpen születik meg, figyelembe kellene venniük, hogy a jelenleg hatályos alkotmányt senki nem fogadta el.

Felidézte, a Fidesz a napokban úgy döntött, “zárójelbe teszi” a saját eddigi alkotmányozási koncepcióját, hogy az MSZP, az LMP és a Jobbik a saját verzióját az Országgyűlés elé terjeszthesse legkésőbb március 15-ig. “Mi semmi mást nem tehetünk, mint várjuk a javaslatokat” – tette hozzá, megerősítve: “paktumalkotmány” nem lesz. Emlékeztetett arra is, hogy az új alkotmány elfogadására vonatkozó szabályokat az MSZP fogadtatta el 1997-98-ban.

Lázár János újságírói felvetésre szólt arról is, a következő néhány hónapnak az lesz a kulcskérdése, hogyan tud érvényesülni a 16 százalékos, egykulcsos személyijövedelem-adó az emberek életében. Emlékeztetett, a Fidesz parlamenti képviselőcsoportja és Orbán Viktor kormányfő abban állapodott meg a siófoki frakcióülésen, hogy a kormány és az Országgyűlés számára a legfontosabb feladat a béremelés garantálása mindenki számára.

Közölte: hétfőn megalakult egy akciócsoport a Fidesz-frakción belül, amelynek feladata, hogy ellenőrizzék, az állami szektorban megvalósuló bérkompenzáció “igaz-e”, megvizsgálják a minimálbéresek helyzetét, valamint a versenyszféra rákényszerítése a szükséges bérkompenzációra. Az akciócsoportot vezető Rogán Antalnak lehetőség szerint egy héten belül “riportolnia” kell erről a kormány és a képviselőcsoport számára. Lázár János megjegyezte ugyanakkor, hogy a minimálbér emelése a versenyszektorban 3-4-5 hónappal később szokta érvényesíteni a hatását.

A sajtó parlamenti munkáját firtató kérdésre Lázár János azt mondta: Kövér László házelnök hétfőn arról tájékoztatta a frakcióvezetőket, hogy az alkotmányozás lezárulta után, még az őszi ülésszak előtt javaslatot fog tenni egy új ülésezési rendre. Ebben szabályozni kell bizonyos kérdéseket – ez a hétfői “műbalhé, provokáció kapcsán került terítékre” -, és ekkor alkalom lesz más kérdések megbeszélésére is – tette hozzá, a hétfői parlamenti történésekre utalva megjegyezve, nagyon sajnálja, hogy “az MSZP és a Jobbik egymásra talált ebben”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik