Belföld

Egymásba kapaszkodnak a REMEK-kórházak

Egészségügyi klaszterba tömörült három perifériára szorult kórház.

Regionális Egészségügyi Együttműködési és Megelőzési Klaszter (REMEK) néven három, perifériára szorult kórház, a hatvani, a ceglédi és a jászberényi gazdasági társulást hozott létre. Így közösen indulhatnak pályázatokon, olcsóbban vehetnek szolgáltatásokat – írja a Népszabadság.

A közép-magyarországi régióban lévő ceglédi Toldy Ferenc Kórház, az észak-magyarországi régióban elhelyezkedő hatvani Albert Schweitzer Kórház, és az észak-alföldi régióban található jászberényi Szent Erzsébet Kórház az országban eddig egyedülálló, modellértékűnek számító egészségügyi klaszterba tömörült.

A társulás elnöke, a ceglédi kórház igazgatója elmondta: a társulási formával elérik, hogy a mosodaszolgáltatást, a gyógyszerkészítményeket, sőt akár az immár liberalizált energiapiacon a gázellátást is olcsóbban tudják megrendelni, mintha egyenként tárgyalnának a szállítókkal.

Pusztai Dezső szerint a betegellátás színvonalát is javítani tudják, mert ha egyikük megvásárol egy modern diagnosztikai gépet, azt a másik két kórház is igénybe tudja venni, s a leleteket is tudják “utaztatni” egymás közt, ha arra van szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik