Belföld

Schmitt Lázárral is egyeztetett az új alkotmányról

A Fidesz frakcióvezetője pénteken nem tudott elmenni a köztársasági elnökhöz.

Az alkotmányozás folyamatáról tájékoztatta hétfőn Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője Schmitt Pál köztársasági elnököt a Sándor-palotában – közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) az MTI-vel.

Schmitt Pál múlt hét péntekre hívta egyeztetésre a parlamenti pártok politikusait; az államfő az egyeztetésen az alkotmányozás folyamatáról érdeklődött a képviselőcsoportok véleményéről.

A köztársasági elnök a találkozók után akkor azt mondta: mind az öt parlamenti párt készíti a saját alkotmány-koncepcióját, amelyek mindegyikében fontos és értékes elemek vannak. Hangsúlyozta: arra bíztatta a pártokat, hogy vegyenek részt az alkotmányozás folyamatában, így a parlamenti vitában is. Megjegyezte azt is: az alaptörvénynek emberöltők számára kell jogbiztonságot nyújtania, ezért megkülönböztetett figyelemmel kíséri az alkotmányozási folyamatot.

Lázár János múlt hét pénteken nem tudott elmenni az egyeztetésre a siófoki frakcióülés miatt, ezért jött létre a hétfői találkozó.

A Fidesz-KDNP múlt hét csütörtökön szövegező bizottságot hozott létre Szájer József vezetésével az új alkotmány tervezetének megalkotására. A kormánypárti frakciószövetség március közepéig tervezi benyújtani alkotmányszövegének tervezetét az Országgyűlésnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik