Belföld

Rian a Balaton jege

Életveszélyes az olvadó jég a Balatonon, annak ellenére, hogy van, ahol még pénteken is 16-17 centiméteres jégvastagságot mértek - közölte a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság helyettes vezetője.

A Balatonon sok helyen már hullámzik a víz, és bár a déli part egyes területein és a védettebb öblökben továbbra is akad vastag jég – Balatonkenesén pénteken 16-17 centiméteres jégvastagságot mértek -, a part közeli jégborítás ezeken e területeken is mindössze pár centiméter vékony – mondta el Nagy Jenő.
Képgaléria! Fotó: MTI Nagy Lajos

Képgaléria! Fotó: MTI Nagy Lajos

Ahol megmaradt a jég, ott is olvadt a felülete, felpuhult, rianásokkal teli, és a vizes felszín alatt végképp nem látszik, hogy mennyire vastag, ezért különösen veszélyes – tette hozzá.
Az egyik legtovább nyitva tartó és legnépszerűbb balatoni jégpálya a siófoki volt, ez a múlt vasárnap zárt be, de ezen a héten még fenntartotta a készenlétet a több mint 2 ezer négyzetméteres jégfelületet karbantartó önkormányzati cég – tájékoztott Kozma Ani, az önkormányzat sajtóreferense.

Hozzátette, hogy mivel a vízi rendészet az egész Balatonra kiterjedő tiltást vezetett be, vasárnap megszüntetik a készenléti állapotot, elbontják és elszállítják a jégpálya üzemeltetéshez szükséges eszközöket, építményeket.

Siófok számára már így is sikeres volt az idei téli szezon, hiszen az egy évvel korábbi, 14 napos korcsolyázási szezonnal szemben az idén 27 napig üzemelhetett a tömegeket vonzó hivatalos jégpálya – közölte a sajtóreferens.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik