Belföld

Lázár szerint nem csúszik a gazdasági csomag

Személyi kérdésekben is döntött a Fidesz Siófokon.

Még pénteken újra megkezdi a kormány a kát-rendszer (kötelező átvételi rendszer) felülvizsgálatát – közölte Lázár János a Fidesz-KDNP frakcióülése után. A biomassza-erőművek fafelhasználásának tételes vizsgálatának is meg kell történnie, továbbá át kell tekinteni, hogy megtérült gázmotoros beruházások hogyan kaphatnak állami támogatást – mondta a frakcióvezető. Hozzátette, Orbán Viktor miniszterelnök három héten belül tájékoztatja majd a kormánypárti képviselőcsoportot arról, mire jutott a kabinet.

A cél a kát-rendszer minél hamarabbi megszüntetése és az, hogy a távhődíjak ne emelkedhessenek tovább – mondta. A lobbiérdekeket szolgáló rendszert felül kell vizsgálni – emelte ki.

A Fidesz-KDNP tanácskozása után Lázár János bejelentette: változások lesznek a parlamenti bizottságok vezetésében. Az önkormányzatit ezentúl Láng Zsolt (Fidesz), az egészségügyit pedig Kovács József (Fidesz) vezeti majd. A nemzetbiztonsági bizottság alelnöki tisztségére a fideszes Gulyás Gergelyt jelölik, és tagja lesz várhatóan a testületnek a fideszes Kocsis Máté is. A személyi változások indoka, hogy a leköszönő vezetők más pozíciót kaptak.

Beszámolt arról is a frakcióvezető, hogy a Duna-stratégiával összefüggésben a Fidesz-KDNP eldöntötte: nem támogatja azt, hogy a Dunán bármilyen erőmű létesüljön, nem támogatja a duzzasztás technikai eszközét. A Fidesz abban is állást foglalt, semmilyen formában nem támogatja azt, hogy a Duna hajózhatóságának időtartamát meghosszabbítsa egy nemzetközi szerződés vagy akár a kormányzat.

A tanácskozáson – folytatta – hosszú szakmai konzultáció folyt oktatási és egészségügyi kérdésekben: meghallgatták Hoffmann Rózsa (KDNP) oktatási és Szócska Miklós egészségügyi államtitkárt. Abban egyetértés volt, hogy a Fidesz-KDNP-kormányzat sikerében döntő szerepet fog játszani ez a két kérdés. Az oktatási vitában szóba került a kisiskolák ügye, a pedagógus-életpályamodell, az oktatási rendszer minősége, szakképzés, felsőoktatási törvény, valamint az egyetemi autonómia. Lázár János véleménye szerint már 2012. szeptember 1-jétől szükség van egy új oktatási rendszerre. “Azt gondolom, Hoffmann államtitkár asszony számára is kellő tanulsággal szolgált képviselőtársaim alapvetően támogató véleménye és a miniszterelnök számára is” – mondta, hangsúlyozva, hogy a csütörtöki egy “véleménynyilvánító kör” volt, azaz a frakció nem szavazott sem oktatási, sem egészségügyi témában. Rengeteg konzultáció lesz, de mind megegyezéssel fog végződni – jegyezte meg.

A gazdasági csomagról szólva Lázár János elmondta: hétfőn Orbán Viktor kormányfő fel fog szólalni a parlamentben. Március 15-ig, az alkotmányozás megkezdéséig, majd április vége után a kormány kezdeményezésekkel fog élni az ország megújítására. Ez érinteni fogja a gazdaságot, az önkormányzatok világát, az egészségügyet, a közigazgatást, a szociális ellátást. Ezek között vannak olyan pontok, amelyekről már két héten belül a frakcióknak állást kell foglalniuk – ismertette, hozzátéve, hogy nem tartja valószínűnek a gazdasági csomag csúszását.

Az MTI azon kérdésére, szó volt-e a tanácskozáson arról, hogy a gyermekek után is járjon szavazati jog, Lázár János úgy válaszolt: Szájer József, a Fidesz-KDNP alkotmányszövegező bizottságának vezetője még a hétvégén tájékoztatást ad az alkotmányozással kapcsolatos munkájáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik