Belföld

Érettségi: csökkentik az árvatárgyak számát

A következő években legalább a felére csökkentenék az országosan választható érettségi tárgyak számát.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium közoktatási helyettes államtitkára szerint a lépéssel több száz millió forintot takarítana meg az állam, a diákokat pedig nem érné érdemi kár – írja a Magyar Nemzet. Gloviczki Zoltán azt mondta: teljesen felesleges, hogy például testnevelésből angol vagy spanyol nyelven is lehessen maturálni.

A két tannyelvű iskolába járó gyerekek az elméleti tárgyak ismertetésekor is be tudják mutatni idegennyelvtudásukat. Hozzátette: jelenleg több mint száz tantárgyból lehet érettségi vizsgát tenni, ám a diákok elsöprő többsége általában ugyanabból a néhány tárgyból választ. Több olyan tantárgy is van, amelyből egy évben legfeljebb egy diák érettségizik, ám ezekből a tárgyakból ugyanúgy elő kell állítani a tételsorokat – írja a Magyar Nemzet.

Mint az érettségi idején megírtuk valóban rengeteg az úgynevezett “árva” (egy fő által választott) tárgy. Ilyen többek között középszinten az újgörög nyelv, az egészségügyi ismeretek angolul, az evangélikus hittan németül, de magyarul is csak egy diák választotta a környezettant és a vegyipari alapismereteket.

Emelt szinten egy végzős számol be a bizottság előtt az élelmiszeripari alapismeretek, a katolikus hittan és a református hittan tárgyakból. Szakértők úgy vélik, a rendszer így pazarló. Az érettségi központi költségeire összesen 1 milliárd 350 millió forintot különített el idén a kormány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik