Belföld

Egy diákot érdekel az etika!

Nem csak a morális ismeretek nem vonzóak, sok a néhány vizsgázót érintő tárgy.

Délelőtt a biológia írásbelikkel, délután az emelt szintű társadalomismeret, emberismeret és etika vizsgákkal folytatódnak a tavaszi érettségik. Biológiából középszinten 10 836-an, emelt szinten 4 198-an vizsgáznak, közülük 5-en angolul.

A társadalomismeret emelt szinten 119, az emberismeret és etika emelt szinten 1 vizsgázót érdekelt idén. Az utóbbi kapcsán érdekes kérdés, mennyire felesleges az érettségi tárgyak zöme, mert nem az etika az egyetlen “árva” (egy fő által választott) tárgy.

Az FN.hu összesítése szerint az „árvatárgyak” között van többek között középszinten az újgörög nyelv, az egészségügyi ismeretek angolul, az evangélikus hittan németül, de magyarul is csak egy diák választotta a környezettant és a vegyipari alapismereteket.

Emelt szinten egy végzős számol be a bizottság előtt az élelmiszeripari alapismeretek, a katolikus hittan és a református hittan tárgyakból. Középszinten 5 német, 4 angol, 3-3 horvát és szlovák, 2 szerb és 1 román testnevelés érettségi lesz idén.

Szakértők úgy vélik, a rendszer így pazarló, a csaknem 200 választható tárgyat tartalmazó lista funkciótlan és költséges, ennyi tárgyra nem lehet igényes vizsgarendszert kidolgozni. Az Oktatási Hivatal elnöke, ugyanakkor nem ért egyet azzal a kijelentéssel, hogy a rendszer azért pazarló, mert elaprózott tárgyak is vannak.

Az érettségi központi költségeire összesen 1 milliárd 350 millió forintot különített el idén a kormány.

Ajánlott link:

Felesleges az érettségi tárgyak zöme (FN.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik