Belföld

Schmitt magához hívta a pártokat

A pártoktól származó információ szerint az államfő az alkotmányozás folyamatáról szeretné megismerni a képviselőcsoportok véleményét.

Egyeztetésre hívta a parlamenti pártok politikusait péntekre Schmitt Pál köztársasági elnök – tudta meg az MTI. A távirati iroda értesülései szerint a KDNP-t Harrach Péter képviseli, ahogyan lesz fideszes résztvevője is az egyeztetésnek, az azonban a frakciószövetség háromnapos siófoki ülése miatt nem biztos, hogy Lázár János frakcióvezető. Az MSZP részéről várhatóan Mesterházy Attila lesz jelen, a Jobbikot Balczó Zoltán frakcióvezető-helyettes, az LMP-t pedig Schiffer András képviseli majd.

A Fidesz-KDNP csütörtökön szövegező bizottságot hozott létre Szájer József vezetésével az új alkotmány tervezetének megalkotására. A kormánypárti frakciószövetség március közepéig tervezi benyújtani alkotmányszövegének tervezetét az Országgyűlésnek.

Az MSZP már elkészítette a maga alkotmánykoncepcióját. Hogy a szocialisták benyújtják-e azt a parlamentek, arról a frakció vasárnapi ülésén születhet döntés, arról azonban már korábban határoztak, hogy az új alkotmány parlamenti vitájában nem vesznek részt.

Az LMP még nem döntött arról, hogy távol marad-e alkotmányozás parlamenti vitájától, amelyben így az ellenzéki pártok közül eddig csak a Jobbik jelezte biztos részvételét.

Schmitt Pál köztársasági elnök legutóbb november végén fogadta a parlamenti pártok képviselőit, akkor azért, hogy a legfőbb ügyész személyéről egyeztessen velük.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik