Belföld

Pozsgay: a hatályos alkotmány nem védi az országot

Szerinte az Alkotmánybíróság pótolta az alkotmányozást az elmúlt húsz évben.

Pozsgay Imre ugyan maga is részt vett a jelenlegi alkotmány kidolgozásában, mégsem tartja sértőnek, hogy Orbán Viktor szerint az a szovjet gondolkodásmód alapján készült. Az új alkotmány tervezetének kidolgozásában is részt vevő politikus az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában azt mondta: egyetért a kormányfővel.

Az egykori államminiszter ezt azzal magyarázta, hogy “a súlyos kompromisszumokkal és jelentős változtatásokkal elfogadott alkotmány keretei között olyan események történtek meg, amelyeket egy jól működő alkotmány sáncai mögött nem lehet elkövetni”. Szerinte a mostani alkotmány nem védte kellően a munkavállalókat a külföldi cégek ellen, nem biztosított eszközöket a nemzeti vagyon elherdálásának megakadályozására, nem adta meg az állampolgárságot a határon túl élő magyarságnak. „A most hatályban lévő alkotmány nem védi meg az országot” – summázta. .

Pozsgay Imre úgy látja: az Alkotmánybíróság az alkotmányozást helyettesítette az elmúlt húsz évben, „alkotmányozó szerepbe lépett elő az úgynevezett láthatatlan alkotmány jegyében”. Egy olyan szervezet jött létre, amely fölött senkinek nem volt ellenőrzése – vélte. A kérdésre, hogy csökkenteni kell-e a testület hatáskörét, úgy válaszolt: az Alkotmánybíróságot is szabályozni kell. Hetenként nyolc-tíz ügy kerül a taláros testület elé, „miközben például a német alkotmánybíróság vért izzad, ha évente ennyi üggyel kell foglalkoznia.”

Az alkotmány jelenlegi tervezetéből Pozsgay Imre a kétkamarás parlament gondolatát hiányolja, a határon túli magyarok állampolgárságáról szólva pedig kijelentette: ki kell mondani, hogy aki bármilyen jogalapon magyar állampolgárrá válik, annak egyenjogúnak kell lennie, vagyis választójoga is legyen.

AJÁNLOTT LINK:

Pozsgay: választójog is járjon az állampolgársághoz (MR1-Kossuth Rádió)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik