Belföld

Zsebre “nyomozott” két rendőr

Két rendőr ellen indult büntetőper hivatali visszaélés miatt a Fővárosi Bíróságon.

A vád szerint a két férfi több alkalommal, visszaélve hivatali helyzetével, távközlési szolgáltatóktól lekérte különböző emberek híváslistáit anélkül, hogy arra törvényes alapjuk lett volna. Az ügyészség az elsőrendű vádlottat, aki egy nyugalmazott rendőr törzszászlós, négy rendbeli hivatali visszaélés bűntettével és két rendbeli, hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntettével vádolja. A másodrendű vádlottat, egy rendőr századost, ugyanezek egyszeri elkövetésével vádolták meg.

A két rendőr még évekkel ezelőtt valakinek a kérésére adatokat kért távközlési szolgáltatóktól. A vádlottak a megkeresésekben valótlanul azt tüntették fel, hogy a kért adatok büntetőeljárások felderítéséhez szükségesek. A vád szerint a bekért híváslistákat ismeretlen személyeknek jogosulatlanul átadták. Mint a tárgyaláson elhangzott, a híváslistákat az UD Zrt. székhelyén, egy más ügy miatt tartott házkutatás során találták meg.
Az elsőrendű vádlott a tárgyaláson elismerte bűnösségét, de – mint mondta – nem tudja, hogy kerülhettek az UD Zrt. székházába az általa lekért híváslisták. Azok megszerzésére egy barátja kérte meg, hogy a listák megismerésével megoldja “családi problémáját” – közölte, majd hozzátette: tettét megbánta.

A másodrendű vádlott tagadta bűnösségét, s azt mondta, ő nem kérte le azokat az adatokat, amelyek miatt vád alá helyezték. A tárgyalás hétfőn folytatódik, várhatóan akkor hangzanak el a perbeszédek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik