Belföld

Előzetesbe kerülhetnek a moszkvai ingatlanügy gyanúsítottjai

Kezdeményezte a Központi Nyomozó Főügyészség Horváthné Fekszi Márta, Székely Árpád és Tátrai Miklós előzetes letartóztatását.

A főügyészség szóvivője a Hír Tv Rájátszás című műsorában a szökés és elrejtőzés veszélyével, valamint a bűncselekmény tárgyi súlyával magyarázta, hogy miért tartja szükségesnek a főügyészség a kényszerintézkedés elrendelését. Fazekas Géza arra a kérdésre, hogy a 15 hónapja tartó nyomozás során ez eddig nem merült fel, arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyanúsítottak kiterjedt – köztük külföldi – kapcsolatokkal rendelkeznek.

Ugyancsak a letartóztatás szükségességének indokaként említette, hogy jelenleg – mint fogalmazott – pillanatkép áll az ügyészség rendelkezésére az ügyről, felmerülhet a bizonyítékok eltüntetésének a veszélye is. Előrevetítette, hogy a gyanúsítotti kör még bővülhet.

Horváthné Fekszi Mártát, a Külügyminisztérium volt államtitkárát, Székely Árpád volt moszkvai nagykövetet, valamint Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő volt vezérigazgatóját kedden vették őrizetbe különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének megalapozott gyanúja miatt. Ugyancsak kedden házkutatást tartottak az említett gyanúsítottak lakásában, amelyekben – az ügyészség keddi közlése szerint – több bizonyítékot is lefoglaltak.

Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt 2009. november 30-a óta nyomoznak a moszkvai kereskedelmi képviselet 2008-ban történt értékesítésével összefüggésben. A gyanúsítottak cselekménye az árfolyamveszteségre is figyelemmel a magyar államnak összesen csaknem 7 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott a nyomozóhatóság szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik