Belföld

Őrizetben a volt államtitkár, a nagykövet és Tátrai Miklós

Mindhármukat a moszkvai kereskedelmi képviselet értékesítésével összefüggésben vették őrizetbe.

Őrizetbe vette a Központi Nyomozó Főügyészség Horváthné Fekszi Mártát, a Külügyminisztérium volt államtitkárát (képünkön) – értesült az MTI. Később a Központi Nyomozó Főügyészség megerősítette, hogy különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vettek három embert.

A Központi Nyomozó Főügyészség előállította, majd gyanúsítottként hallgatta ki T. Miklóst, az MNV Zrt. korábbi vezérigazgatóját, F. Mártát, a Külügyminisztérium egykori államtitkárát, valamint Sz. Árpádot, volt moszkvai magyar nagykövetet – írták a közleményben, hozzátéve: ugyancsak kedden házkutatást tartottak az említett gyanúsítottak lakásában, amelyekben több bizonyítékot is lefoglaltak.

Horváthné Fekszi Márta volt államtitkár és Székely Árpád egykori moszkvai magyar nagykövet panaszt jelentett be a házkutatási és az őrizetbe vételi határozatok, valamint a gyanú közlése ellen, míg Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. korábbi vezérigazgatója a gyanú közlése és az őrizetbe vételi határozat ellen élt panasszal. A közlemény szerint a gyanúsítottak vallomást tettek, s tagadták a terhükre rótt bűncselekmény elkövetését.

Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt 2009. november 30-a óta nyomoznak a moszkvai kereskedelmi képviselet 2008-ban történt értékesítésével összefüggésben. A nyomozást a főügyészség – az Állami Számvevőszék erre vonatkozó vizsgálati megállapításai nyomán – hivatalból rendelte el.

A gyanúsítottak cselekménye – amelyet a főügyészség szerint T. Miklós tettesként, míg F. Márta és Sz. Árpád bűnsegédként követett el – az árfolyamveszteségre is figyelemmel a magyar államnak összesen csaknem 7 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott – áll a közleményben.

Horváthné Fekszi Márta ügyvédje, Papp Gábor a gyanúsítást “abszurdnak és alaptalannak” nevezte. Szerinte ügyfele a múlt évben kétszer is tisztázta szerepét a történtekben. Kifejtette: tavaly augusztusban például 15 oldalas vallomást tett a volt államtitkár.

Az őrizetbe vételre Papp Gábor meggyőződése szerint semmilyen törvényes lehetőség nem állt fenn, mert Horváthné Fekszi Márta saját maga megjelent a korábbi idézésekre és az ügy iratait tudomása szerint beszerezték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik