Belföld

A KEHI segít feltárni a moszkvai ingatlanbotrány szálait

A hivatal szerdán feljelentést tett az ügyben, emellett dokumentumokat ad a nyomozáshoz.

Soronkívüli ellenőrzést végzett a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) a moszkvai kereskedelmi képviselet ingatlanának értékesítése kapcsán, és számos szabálytalanságot tárt fel. Ezért szerdán feljelentést tett ismeretlen tettes ellen hűtlen kezelés, hanyag kezelés és magánokirat-hamisítás elkövetésének gyanúja miatt – jelentette be a hivatal elnöke szerdai sajtótájékoztatóján.

Gaál Szabolcs Barna közölte, az ingatlan értékesítésekor komoly vagyoni hátrány érte a magyar államot, amely a legvisszafogottabb becslések szerint is 5 milliárd forint. Az elnök szerint a bűncselekmények elkövetésének gyanúját számos dokumentum támasztja alá, ezek közül többet bemutattak a sajtótájékoztatón. Úgy fogalmazott: tudták, hogy folyik büntetőeljárás az ügyben, de a KEHI olyan újabb dokumentumokat tárt fel, amelyek eddig nem voltak ismertek, a nyomozó hatóság elől is rejtve maradtak. A feljelentéssel együtt ezeket is átadták szerdán a Központi Nyomozó Főügyészségnek.

A Központi Nyomozó Főügyészég a moszkvai kereskedelmi képviselet eladása kapcsán 2009 novembere óta nyomoz. A vizsgálatot hivatalból rendelték el, az Állami Számvevőszék megállapításai alapján.

Kedden a Központi Nyomozó Főügyészség az ügy miatt előállította, gyanúsítottként hallgatta ki és őrizetbe vette Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő korábbi vezérigazgatóját, Fekszi Márta korábbi külügyi államtitkárt és Székely Árpád volt moszkvai magyar nagykövetet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik