Belföld

A Fidesznek csak a Jobbik marad?

Az LMP ugyan még nem döntött, de valószínűleg nem vesz részt az alkotmányozásban.

Házon kívüli vitanapot kezdeményez, vidéki “rész-Országgyűléseken” vitatja meg az alkotmányozás kérdéseit az MSZP. A Népszabadság információi szerint a párt elnöksége tegnap ismét tárgyalt a szocialisták alternatív koncepciójáról, amit a vasárnapi frakcióülésen várhatóan el is fogadnak.

Az már eldőlt, hogy az MSZP nem tér vissza az alkotmányozási folyamathoz, a parlamenti vitában nem vesz részt, noha voltak olyan szocialista vezetők, akik a részvétel mellett érveltek.

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője (a képen) a lapnak azt mondta: a következő tíz napban döntenek a párt vezető testületei arról, hogy részt vesznek-e majd az alkotmányozási vitában. Több LMP-s forrás ugyanakkor azt mondta: egyelőre az látszik esélyesebbnek, hogy az ökofrakció távol marad a parlamenti vitától. Ha így lesz, előállhat az a helyzet, hogy a kormánypárti többség mindössze a Jobbikkal tudja megvitatni az új alaptörvényt.

Az Országgyűlés március 15-én “alkotmányozó nemzetgyűléssé” alakul át, és április 25-ig csak az új alaptörvénnyel foglalkozik majd. A tervek szerint húsvéthétfőn, a Fidesz tavalyi választási győzelmének első évfordulóján fogadják el az új alkotmányt – idézi fel a lap.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik