Belföld

Háromnapos frakcióüléssel hangol a kormányoldal

A tanácskozás egyik kiemelt témája lesz az alkotmányozás, Orbán Viktor pedig részletes tájékoztatást ad a strukturális átalakítási tervekről.

A miniszterelnök kezdeményezésére háromnapos kihelyezett frakcióülést tart a Fidesz-KDNP szerdától péntekig Siófokon – közölte Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője. Mint elmondta: a KDNP már a szerda kora délutáni órákban tart egy saját frakcióülést, majd ezt követően elkezdődik a frakciószövetségi tanácskozás, amely péntekig tart. A harmadik napon a Fidesz elnöksége és a kormány is ülésezni fog. A kihelyezett megbeszélésre meghívták a minisztereket, államtitkárokat is.

Orbán Viktor külön kérte, hogy részletesen tájékoztathassa a képviselőket a szeptemberi frakcióülés óta eltelt fontosabb döntésekről, emellett pedig megjelöli a tavaszi parlamenti ülésszak kormányzati célkitűzéseit – ismertette Lázár János, hozzátéve, az értékelésben “nyilvánvaló”, hogy vitára is lehet számítani, képviselőtársainak ugyanis sok kérdésük van a kormány munkájával kapcsolatban. Az egyes szakmai kabinetek problématérképeket is készítettek, amelyeket átadtak a kormányzat részére, és szeretnék, ha ezekre választ kapnának.

Közölte: a frakcióülés egyik kiemelt témája lesz az alkotmányozás, amelynek menetrendjére a Fidesz javaslatot fog tenni Siófokon. Megerősítette, azt fogja javasolni, hogy március 15-től április végéig az Országgyűlés csak az alaptörvénnyel foglalkozzon, az ellenzéki jogok hétfőnként azonban továbbra is érvényesülnek majd. Indítványozza, hogy az alaptörvény elfogadása április 25-én, húsvéthétfőn legyen. Siófokon meghallgatják majd Szájer József fideszes európai parlamenti képviselőt, aki az új alkotmány előkészítésével kapcsolatos nemzeti konzultációt vezeti. Hozzáfűzte, újabb megkeresésekkel élnek majd az ellenzéki pártok felé, és kérik, ne Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök tanácsára hallgassanak, hanem vegyenek részt az alkotmányozásban.

Kérdésre megjegyezte, azt látja reálisnak, hogy sarkalatos törvényekkel kiegészített alkotmánya lesz Magyarországnak, és ha így lesz, akkor e törvényeknek az alaptörvényhez képest rövid időn belül meg kell születniük.

A frakcióvezető kezdeményezte Orbán Viktornál, hogy csütörtökön és pénteken szakmapolitikai kérdésekről is essen szó Siófokon. Példaként említette az oktatási és az egészségügyi kérdéseket. Lázár János szerint a Fidesznek e két területen az a legfontosabb, hogy visszanyúljon a szociális népszavazás döntéseihez, és azokat vegye figyelembe a mostani strukturális átalakításokkal összefüggésben.

A kormányfő a frakcióülésen beszámol majd a strukturális átalakítási tervről is, amelyet Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter készített elő, és amely hétfőn a parlamentben is téma lesz. Ezzel kapcsolatban Lázár János hozzáfűzte, vitás kérdések bizonyára lesznek, afelől azonban nincs kétsége, hogy a végén megegyezés születik ezekben is. A reformok menetrendjével kapcsolatosan azt mondta, nem ígérheti azt, hogy a jogalkotás a Fidesz javaslatait figyelembe véve lassabb lenne a következő hónapokban. Arra a kérdésre, hogy a reformcsomag megtárgyalása februárban kezdődik-e, és folytatódik áprilisban, úgy válaszolt: ezt reméli.

Péntek délelőtt Siófokon a frakció szakmai kabinetjei előtt a kormánytagok ismertetik jogalkotási elképzeléseiket. Sajtótájékoztatót aznap délben tartanak majd.

Téma lesz Balsai István “semmisségi” törvényjavaslata, valamint az elszámoltatás eddigi eredménye is. Kérdésre Lázár János elmondta, arról nincs tudomása, hogy a médiatörvény a frakcióülés elé kerülne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik