Belföld

Magyar fotóst tartottak fogva Egyiptomban

Katonák tartották őrizetben -majdnem teljes egyiptomi tartózkodása alatt- a Népszabadság fotóriporterét. Eközben ide-oda szállították, kikérdezték, átvizsgálták, lefényképezték és megfélemlítették - írja a lap.

“A maga érdekében történik minden” – mondták a katonák a Kurucz Árpádnak, aki csütörtökön érkezett Kairóba, hogy csatlakozzon újságíró kollégájához, Zalán Eszterhez.

Azt az autót, amellyel megérkezett az országba egy ellenőrző ponton feltartóztatták, és arra kényszerítették, hogy szálljon ki, majd közölték vele: felejtse el, hogy közelebb juthat az eseményekhez. Bevitték egy őrszobára, ahol kifaggatták, minden csomagját szétpakolták. Majd elvették az útlevelét, mobiltelefonját, beültették egy terepjáróba és azt állították, el fogják kísérni Zalán Eszterhez.

A cikk szerint a bázis elé két busz hajtott, amelyek tele voltak bekötött szemű, hátrakötözött kezű, átlagos kinézetű emberekkel. Egy óra múlva a katonák Kurucz Árpád szemét is bekötötték. A laktanya előtt jött az újabb kikérdezés, faggatózás és az egyik katona elrendelte, hogy a fotóst vezessék a laktanyába. Ezután megkötözve falhoz állították, majd levették a kendőt a szeméről, hogy fotót készíthessenek róla, majd újra bekötötték a szemét.

A lap beszámolójában az áll, Kurucz Árpád nem értette, mit beszélnek a katonák a feje fölött, választ pedig egy kérdésére sem kapott. A félelem és a bizonytalanság órái után a fotóst visszakísérték a repülőtérre. Felejtse el, hogy visszamegy a városba, és vésse az eszébe, hogy ez a saját érdekében történt – mondták neki a katonák. Emlékeztették, hogy fotó készült róla, értelmetlen bármivel is próbálkoznia – olvasható a Népszabadságban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik