Belföld

A West Balkán csak egy volt a sok közül

Mi lesz a budapesti éjszakával? A szórakozóhelyeket átvizsgálták, a szervezők, tulajdonosok nagy része azonban még mindig nem tudja, mire számíthat. Vagy nem nyilatkozik. Akiket elértünk, elmondták: türelem kell és lehetőleg politikamentes helyzet. A tinik pedig úgyis buliznak, ha akarnak.

A héten döntöttek: a jövőben hatósági engedélyt kell kérnie a háromszáz résztvevőnél nagyobb beltéri, illetve az ezer látogatónál többet fogadó kültéri rendezvények szervezőinek. Ez a kormány reakciója a West Balkánban történt tragédiára. Az erről szóló jogszabály-változások legkésőbb kilencven napon belül hatályba lépnek. Pintér Sándor belügyminiszter szavai szerint „a módosítások a jövőben biztosítják, hogy a fiatalok békésen, jó érzéssel és felhőtlenül tudjanak szórakozni”.

Van mit tenni: múlt héten szombat éjjel még tanácstalan bulizókkal volt tele a város. Több blogbejegyzés és közösségi oldalakon hagyott üzenet tanúskodik arról, hogy a belvárosi szórakozóhelyeken tanácstalanság, összevisszaság uralkodik. Az egyik kocsma ki sem nyit, egy másik, nagyobb bulihelyen annak ellenére jelent meg a rendőrség, hogy csak félház sem volt, egy harmadikban, amely szinte mindig tele van, éjfélkor lekapcsolták a zenét, a villanyokat pedig fel: menniük kellett. Egy divatmagazin zártkörű bemutató rendezvényt tartott a Merlin Klubban, ám bejáratot még késő este elállták a rendőrök és nem engedtek be senkit, annak ellenére, hogy a vendégeknek volt meghívójuk és maga a szórakozóhely még bőven nem telt meg.

U26 (Fotó: Neményi Márton, FigyelőNet)

U26 (Fotó: Neményi Márton, FigyelőNet)

Érződik a bizalmatlanság is: a Figyelőnet által megkeresett tulajdonosok, rendezvényszervezők vagy elérhetetlenek voltak, vagy nem nyilatkoztak. A djuice alapította U26 nevű rendezvényhelyszín közel fekszik a West Balkánhoz, ám Biró Balázs, a mobilszolgáltató vezetője a Figyelőnetnek elmondta: különösebb változásra nem volt szükség és nem is érzékeltek változást a tragédia után a közönség részéről. „Az U26-ban folyamatos a beengedés, bevett szokás az ‘egy ki, egy be’” – fogalmazott Biró. A hatóság irányából nem tapasztaltunk nagyobb szigort, de az tény, hogy mi magunk még jobban odafigyelünk.

A Gödör Klubban sincs különösebb változás – tudtuk meg Filep Ákostól, az Erzsébet téri kulturális központ egyik vezetőjétől. Átnézték a terveket, a kijáratokat, a tűzvédelmi oktatást és úgy döntöttek: ezentúl csak a Gödör emberei szedhetnek jegyet, még a befogadott eseményeken is, annak érdekében, hogy mindig pontosan tudják, hány ember tartózkodik bent. Ez nem csak a fizetős koncerteken oldható meg: az ingyenes rendezvényeken – melyek száma a jó idő beköszöntével folyamatosan nő – a biztonságiak számolják majd a vendégeket hitelesített mérőeszközzel – mondta Filep, aki maga is építész.

A szakhatósági vizsgálat egyébként korrekt volt, az egyik ajtót elmulasztották kinyitni, ez pedig húszezer forintos büntetést jelentett – „teljesen jogos”, fogalmazott. A közönség sem létszámban, sem viselkedésében nem változott a tragédia óta, „legfeljebb a külföldiek lepődtek meg az ellenőrzésre megjelenő egyenruhásokon, egyébként mindenki mulatott tovább”. Érzékelhető persze a bizonytalanság a klubok, kocsmák, koncerttermek körül. „Ezek kialakult kis agórák, amelyek nem csak bulihelyként, hanem kávézóként, teázóként is üzemelnek, délutánonként civil rendezvényekkel. Persze, hogy féltik az állásukat, a helyüket és persze, hogy tartanak attól, hogy megszűnik ez a világ.” Filep bízik a szakhatóságokban, akik szakmai döntést hoznak majd annak ellenére, hogy a poltika „rapid lépést sürget”.

„Én a tűzoltóságban, rendőrségben, ÁNTSZ-ben a rendszerváltás óta még laikussal nem találkoztam, legyen kormányon a jobb- vagy a baloldal.” Felvetette, hogy türelmes, érzékeny intézkedésként létrehozhatnának egy állami alapot, amelyből kamatmentes hitelt adnának a szórakozóhelyeknek a szükséges beruházásokra. „Egy okos közgazdász biztosan kiszámolná, hogy amit az állam ad, az adóként többszörösen megtérül.”

A Gödör előtt, nyáron (fotó: Neményi Márton, FigyelőNet)

A Gödör előtt, nyáron (fotó: Neményi Márton, FigyelőNet)


A rendőrség információink szerint a vendéglátóhelyek többé-kevésbé sikeresen vették az akadályt: a Corvintetőnek és a Morrisonsnak szigorítania kell, az Instant romkocsma zárva, nem tudni, mi lesz vele. A Kuplung nevű Király utcai bulihely sikeresen átesett a vizsgálaton, de az engedélyek késnek – péntek délután egy szervező arról számolt be, hogy még mindig kérdéses az aznap esti rendezvény sorsa. Mintha nagyobb lenne a csend és kevesebb a tini az utcán a szórakozóhelyek környékén” – mondta egy neve elhallgatását kérő rendezvényszervező, aki beszélt kollégákkal, DJ-kkel és tulajdonosokkal. „Nem csak a gyász miatt volt zárva számos hely: több engedélyt most szereztek meg és kisebb-nagyobb átalakításokra is szükség volt. Van olyan hely, amelyről már lehet tudni, hány embert engednek majd be, mi, szervezők pedig eddig nem szereplő pontokat is beépítünk a szerződésekbe, amelyekkel biztosítjuk magunkat.”

Kérdés persze, elég lesz-e minden a szükséges alapvető változáshoz. „Az eddig háborítatlanul működő rendezvénysorozatok mennek tovább. Csak meg kell kell kérdezni pár fiatalt, rögtön mondanak tíz másik bulit a városban, ahova hetente járnak és annyit isznak, amennyit akarnak, mindenféle kontroll nélkül. Aki keresi a tiniket is beengedő rendezvényeket, hamar megtalálja őket bármelyik programajánlóban. Vannak helyszínek és műfajok, amelyeket leginkább ők tartanak életben. Ez a Noise Night Life csak egy volt a sok közül, igaz, túl feltűnő volt a belváros életében. Hetente halnak meg fiatalok az éjszakában, ha cikkeznek róla, ha nem.” A szervező szerint a zéró tolerancia sem segíthet: ha például csak este tízig lehetnének kint az utcán és tényleg sehol sem kapnának alkoholt, megoldják máshogy. Máris hallani tinidiszkó-kezdeményezésekről, „gondolom, egy üzletember megpróbál lecsapni a buli nélkül maradt tizenévesekről.” „Az egyik abbahagyja, a másik folytatja. Meglátjuk, mi lesz belőle.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik