Belföld

Tarlós cáfolja, hogy magához rendelte a kormányfő

A Népszabadság szerint a főpolgármester felajánlotta lemondását. Ezt a kormányfő nem fogadta el.

A Népszabadság szerint Tarlós István tudott arról, hogy helyettese magához rendelte a budapesti kórházigazgatókat. A lap – meg nem erősített információk alapján – azt írja, hogy a miniszterelnök is kérdőre vonta utólag a főpolgármestert, aki valószínűleg “nem mérte föl, milyen érdekeket sért a kórházigazgatók eltávolítása, csak akkor jött rá, amikor „fentről” szóltak neki, hogy túllőtt a célon.

Az Orbán-Tarlós megbeszélés végén a főpolgármester állítólag a saját távozására is ajánlatot tett, de ezt a kormányfő nem fogadta el – írja a Népszabadság annak dacára, hogy ezt a városvezető a lapnak cáfolta. Azt mondta, nem találkozott a miniszterelnökkel, és nem is beszélt vele, a lemondásra pedig sem oka, sem módja, mert a nép választotta meg.

A Népszabadság szerint a Fidesz egyes vezetői körében is kiverte a biztosítékot a fővárosi kórházbotrány. Miként arról korábban beszámoltunk, Szentes Tamás főpolgármester-helyettes keddre behívatta az összes kórházigazgatót, és legtöbbjüket felszólította, adják be felmondásukat. Az akciót a külföldön tartózkodóTarlós István állíttatta le.

A főpolgármester másnap azt mondta, helyettese lépéséről nem tudott, Szentes egyeztetés nélkül cselekedett, de mégsem rúgja ki, mert – a sajtótájékoztatón így fogalmazott – ő csupán az eszköz volt és nem az agy. A kórházigazgatókat berendelő meghívókat ugyanakkor a lap szerint tíz nappal korábban küldték ki, és elképzelhetetlen, hogy Tarlós István ne tudott volna az akcióról.

Akkor még két párhuzamos elképzelés futott Budapest egészségügyi rendszerének reformjára. Tarlós István – a kormányprogramhoz híven – többször is kijelentette: szíves örömest állami gondozásba adná a budapesti kórházakat. Az egészségügyért felelős korábbi helyettese, az időközben kormányhivatali vezetővé kinevezett Pesti Imre viszont az intézmények fővárosi integrációja mellett kardoskodott.

A vita a fővárosi Fidesz-frakciót is megosztotta. Pesti tervei keresztezték – a szintén markáns állami szerepvállalást szorgalmazó – Szócska Miklós egészségügyi államtitkár elképzeléseit is. Úgy tudjuk, a fokozódó feszültséget érzékelve Orbán Viktor kormányfő maga kérte fel az újonnan felálló fővárosi kormányhivatal élére Pesti Imrét.

Közben a Népszava arról ír, hogy ismét “raportra” hívják a 12 fővárosi kórházvezetőt, ezúttal Tarlós István rendelte magához őket, de nem kaptak bővebb tájékoztatást arról, miről lesz szó az újabb tárgyaláson. A Népszava további, pontosan meg nem nevezett, de “az elmúlt napok történéseit elemző” forrásai szerint ” a jól megszervezett színjátékot háború és valódi leváltások követik majd.”

Szintén pontosan meg nem nevezett forrásokra hivatkozva a lap azt közölte: Tarlós István ugyan többször is hangsúlyozottan kijelentette, “nem lesznek kirúgva a kórházvezetők”, ennek ellenére – mint fogalmaztak – “arról hallani, hosszú távon nincs maradásuk, legfeljebb néhányan maradhatnak nyugdíjas szakértőként”.

Az ügyről Szócska Miklós a Világgazdaságnak az mondta, hogy a Fővárosi Önkormányzat kórházainak állami gondozás alá vételével rendeződnek a húsz éve zavaros érdekviszonyok. Szerinte nem jelent vagyonvesztést, ha az állami tulajdon egyik formájából egy másikba kerülnek a hazai egészségügyi intézmények.

Nem lesz kötelező államosítás az egészségügyben, de a romintézmények nem számíthatnak százmilliós központi támogatásokra – tette hozzá az egészségügyért felelős államtitkár, aki szerint jövő januárra felállhat az új intézményrendszer és jelentős pénz takarítható meg, ha a kórházakat nagytérségenként integrálják.

Az átalakulással felszabaduló pénzt ugyan béremelésre fordíthatják a kórházak, ám a jövedelmek számottevő rendezése nélkül a humánerőforrás helyzete már középtávon sem kezelhető. Szócska Miklós kérdésre válaszolva arról is beszélt, menesztésének többször is felröppent híre kacsának bizonyult, a mostani egészségpolitikának egységes erőtere van.

AJÁNLOTT LINK:

Ki az eszköz és ki az agy? (Népszabadság)
Ha kell, jön az állam – De nem kellenek a romkórházak (Világgazdaság)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik