Belföld

Nem jár nyugdíj a Nobel-díj után

Egy olimpia bajnok ugyanakkor 35 éves korától járadékot kap.

Mindössze 48 ezer forint a nyugdíja Rófusz Ferenc (a képen) animációs rendezőnek, aki 1981-ben a Légy című filmjével elnyerte az Oscar-díjat. A 65 éves művésznek még egy Balázs Béla-díja van, de sem ezután, sem az Oscar után nem jár idehaza az olimpikonokéhoz hasonló, kiemelt járadék. A Nobel-díjas író, Kertész Imre sem kap külön járadékot az elismerése után, és egy ideje így van ez a Kossuth-díjasokkal is – írja a Bors.

Gondán Csaba, a nyugdíjfolyósító igazgatóság szakmai igazgató-helyettese a lapnak elmondta: a változtatáshoz egy olyan jogszabály szükséges, amely kimondja, hogy a Nobel- és az Oscar-díj után mekkora összeg járhat, azt ki biztosítja a jogosultaknak. Ilyen törvény jelenleg nincs hatályban.

Ugyanakkor 35 éves korától élete végéig olimpiai járadékra jogosult az a magyar állampolgár, aki a magyar nemzeti válogatott tagjaként akár egyéni számban, akár csapattagként a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által szervezett nyári vagy téli olimpiai játékokon, a sakkolimpián, paralimpián vagy siketlimpián első, második vagy harmadik helyezést ért el. Az érmes sportoló halálától kezdve özvegyének jár élete végéig a járadék, a sportoló edzőjének pedig 45 éves korától haláláig. A Nemzet Sportolója cím havi nettó 500 ezer forintos életjáradékkal jár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik