Belföld

Indokolni kell az indokolatlan kirúgást

Munkajogászok szerint nem esélytelenek a kirúgott közszolgák a bíróság előtt.

A köztisztviselők jogállásáról szóló törvény módosítása kimondja, hogy a közszolgálati jogviszony indokolás nélkül megszüntethető. A Népszabadság szerint ugyanakkor az új szabály is utal a munka törvénykönyvének rendelkezésére, amely szerint “a munkáltató írásbeli intézkedését köteles megindokolni, ha az ellen a munkavállaló jogorvoslatot kezdeményezhet”, márpedig a felmondás tipikusan ilyen, hiszen írásban kell közölni, s még pert is lehet indítani ellene.

A kormánytisztviselők jogállását szabályozó törvény – amely a minisztériumoknál és az országos hatáskörű szerveknél dolgozó mintegy hatvanezer köztisztviselőt minősítette át kormánytisztviselővé – – esetében hasonló a helyzet – írja a lap. Az indokolás nélküli elbocsátás miatt eddig csaknem harminc egykori kormánytisztviselő fordult a Fővárosi Bírósághoz – mondta Fehér József, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének főtitkára.

Eddig egyébként jóval kevesebb embert rúgtak ki, mint amennyire a korábbi fideszes nyilatkozatok alapján számítani lehetett: a nyolcezer fős minisztériumi garnitúra legalább negyedének menesztését helyezték kilátásba, de a szakszervezet adatai szerint ténylegesen csak mintegy nyolcszáz főnek mondtak fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik