Belföld

Orbán fontos bejelentésre készül nyugdíjügyben

A kormányfő a hírek szerint elébe menne az Alkotmánybíróság döntésének.

Délután fél három körül sajtótájékoztatót tart Orbán Viktor – közölte a miniszterelnök sajtóstábjának vezetője. Mint ismert, a február végére ígért reformcsomag jelentős részben a Nyugdíjbiztosítási Alapot érintené, a nyugdíjkiadásokat főleg a rokkantnyugdíjakra fordított költségek lefaragásával csökkentenék. Emellett szociális oldalon a legnagyobb változást a tételes egészségügyi hozzájárulás ismételt bevezetése jelentheti.

Ugyanakkor a Napi Gazdaság szerint az sem kizárt, hogy a kormányfő arról is bejelentést tesz, hogy a magánpénztárak államosítását kimondó törvényben módosításokat kezdeményez a kormány. A lap szerint eltörölhetik azt a szabályt, amely szerint a maradók nem lennének jogosultak a 24 százalékos nyugdíjjárulék után állami nyugdíjra.

Ha ilyen értelemben módosítaná a kormány a nyugdíjtörvényt – azzal elejét vennék, hogy az Alkotmánybíróság megsemmisítse az államosítási törvényt. A legtöbben, így a Stabilitás Pénztárszövetség is azért támadta a jogszabályt, mert bizonyos állampolgárokat a szabad döntésük miatt másodrendűvé tesz.

AJÁNLOTT LINK:

Délután fontos bejelentést tesz Orbán nyugdíjügyben (Napi Gazdaság)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik