Belföld

Ritkaságokat is gyűjtenek a képviselők

Több érdekesség is felfedezhető az országgyűlési képviselők vagyonbevallásaiban.

A fideszes Nagy Istvánnak 100 családos méhészete van, a szintén fideszes Balogh Józsefnek pedig három lipicai lova. Ugyancsak Balogh József egyébként nyolc darab nagy értékű mezőgazdasági gépet is feltüntetett vagyonnyilatkozatában. Traktora nemcsak neki van, hanem Sneider Tamásnak (Jobbik) és a Simonka Györgynek (Fidesz) is.

Összesen 23 motor van a képviselők birtokában, közülük a legtöbb Koncz Ferencnek (Fidesz), ő két-két ETZ, illetve Pannonia P20-as birtokosa. Farkas Sándornak, Fónagy Jánosnak és Kósa Lajosnak (mindhárom Fidesz) egy-egy motorcsónak is van a nevén, sőt Fónagy János egy túrakenut is feltüntetett a vagyonnyilatkozatában.

Gőgös Zoltán (MSZP) egy 1987-es lakókocsit vásárolt 2007-ben. Kovács Zoltánnak (Fidesz) egy 126-os Polskija, Kubatov Gábornak (Fidesz) négy darab veterán Opel Kadett B-je, Vinnai Győzőnek (Fidesz) egy 1989-ben vásárolt 1300-as Ladája és egy tavaly vett veteránnak számító Renault 10-ese van. Papcsák Ferenc pedig összesen négy autóval, köztük egy Lada 1200-sal rendelkezik.

Papcsák Ferenc emellett térképgyűjteménnyel is büszkélkedhet, Nyitrai Zsolt (Fidesz) pedig Bethlen István, Andrássy Gyula és Széll Kálmán leveleit gyűjti. A fideszes Rogán Antal tulajdonában van egy Iványi-Grünwald Béla-festmény, amelyet 2009-ben vett, párttársa Kocsis Máté pedig 1982-ben kapta ajándékba Szász Endre Paragrafus című festményét. Több országgyűlési képviselő is gyűjt festményeket, bélyegeket, képzőművészeti alkotásokat vagy érmeket és kitüntetéseket.

Vannak olyan képviselők is, akik földterületeket “gyűjtenek.” Közülük a rekorder a fideszes Örvendi László József, aki vagyonnyilatkozatában 50 ingatlant – köztük házat, szántót, nádast – tüntet fel, de Kiss Sándor (Jobbik) 37, Ficsor Ádám (MSZP) pedig 29 ingatlannal, illetve földterülettel rendelkezik.

Érdekesség, hogy a jövedelmek között Kontur Pál feltüntette, hogy autószerelést végez havi 16 ezer forintért, Riz Levente (Fidesz) pedig szintén a jövedelmei között szerepelteti az Artisjustól zeneszerzésért kapott évi 10 ezer forintot.

A képviselőknek a vagyonnyilatkozatukban fel kell tüntetniük a 2010-ben kapott ajándékaikat is. A legtöbben italokat, illetve határidőnaplókat, vagy falinaptárakat jelöltek meg. Tállai András (Fidesz) ugyanakkor a 2010-ben kapott ajándékok között tüntet fel egy háromezer forint értékű karácsonyfát, valamint tíz kilogramm vadhúst is.

Az LMP-s Vágó Gábor is felsorolta a tavaly kapott ajándékokat, több esetben az ajándékozó megnevezésével együtt. A politikus megemlít egy a Jobbiktól kapott CD-t és egy a Fidesztől kapott csokit is. Emellett tavaly többek között egy szelektív hulladékgyűjtővel, 25 könyvvel, három naptárral és egy, az örmény nagykövetség által ajándékozott brandyvel lett gazdagabb.

Az MSZP-s Vadai Ágnes kitér arra, hogy ajándékba kapott egy, az egyik budapesti bevásárlóközpontban használható parkolókártyát. Az értékhez az írta: “nem tudom, nincs autóm”.

Salamon László (KDNP) pedig az ajándékok között “alumínium és PVC fóliát” tüntetett fel ötezer forint értékben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik