Belföld

Nyárra lehet pénz a nyugdíjhozamból

Sokaknak kell adatot egyeztetniük, ha pénzt akarnak.

A magánnyugdíjpénztárak tévesen nyilvántartott adatai miatt tömegesen lehetnek olyanok, akik visszaléptek ugyan az állami rendszerbe, de a remélt hozamokhoz mégis csak nagy nehézségek árán juthatnak majd hozzá – írja a Magyar Nemzet.

A lapnak az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság vezetője azt mondta: az embereknek sürgősen egyeztetniük kell az adataikat saját nyugdíjpénztáruknál, ha hozzá akarnak jutni a pénzükhez.

Mészáros József az állami rendszerben vezetett egyéni számlarendszerről azt mondta: azon azt rögzítik majd, hogy az egyes tagoktól milyen összegeket vontak le nyugdíj-biztosítási járulék címen. Az, hogy van-e hozam ezeken a számlákon és milyen mértékű, már a nyugdíjrendszer kérdése.

A főigazgató közölte: az, hogy milyen nyugdíjrendszert kíván a magyar társadalom a jövőben működtetni, jelenleg kidolgozás alatt áll. Annyi bizonyos, hogy ez a számlarendszer a jövőben áttekinthető módon fog működni – tette hozzá.

Mint tegnap megírtuk, egy nem reprezentatív felmérés szerint az állami rendszerbe visszalépők 82 százaléka egy összegben felvenné a reálhozamot. A pontos összegre még várni kell, a pénztárak március 1-jén kapják meg a maradók adatait, és április közepéig kell kidolgozniuk a hozamok kifizetésére vonatkozó intézkedési tervet, amely a reálhozam kifizetési ütemét is tartalmazza majd.

A tb-be visszatérők nagyjából a nyár közepén kaphatják meg a pénzüket. Néhány szolgáltató már számolt hozzávetőleges reálhozamértékeket a tagoknak, de csak azoknak, akik kezdettől náluk vannak, az átlépők esetében ugyanis az előző pénztárból származó adatokra is szükség lenne.

Az átlépők vagyona a Napi Gazdaság szerint május körül kerül át az illetékes alapokhoz. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt.-nél úgy készülnek, hogy valamikor májusban-júniusban kerül át a nyugdíjreform- és adósságcsökkentő alaphoz a nyugdíjpénztáraktól a régi rendszerből kilépők vagyona – tudta meg a Napi Gazdaság Borbély László András vezérigazgató-helyettestől.

Egy tavaly év végi rendelet 45 napot ad a pénztáraknak arra, hogy ütemtervet készítsenek a vagyon átadásáról és azt benyújtsák a PSZÁF-nak. Ez a határidő a február 28-ai póthatáridőtől indul, tehát április közepén jár le. Ezután újabb határidőt nem határoztak meg az átutalásokra, transzferekre, így a PSZÁF és a pénztárak megegyezésén is múlhat a tényleges vagyonátadás.

Százezren nem akarnak állami nyugdíjat

Alig egy bő hónap után tegnap lejárt a határidő, hétfőn nyilatkozhattak utoljára azok, akik a magán-nyugdíjpénztári rendszerben kívántak maradni. Az Országos Nyugdíjbiztosító Főigazgatóság adatai szerint hétfő este hat óráig 95 016 ember adott le nyilatkozatot, ám ez a szám nem végleges. akár a 100 ezer főt is elérheti, hiszen akinek volt sorszáma, az mindenképpen sorra is került, ráadásul még a külképviseleteken is lehet jelentkezni február 28-ig.

AJÁNLOTT LINKEK:

Elérheti a százezret a maradók száma (Világgazdaság)
Május-júniusig alig lesz dolga a vagyonváró testületnek (Napi Gazdaság)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik