Belföld

212 milliárdon osztozhat a főváros és a kerületek

Tarlós István szerint a kormány most is vizsgálja, hogyan segíthetne "a főváros jelenlegi siralmas helyzetén".

Egyhangúlag fogadták el a főváros és a kerületek közötti forrásmegosztásról szóló rendeletet a képviselők a Fővárosi Közgyűlés hétfői ülésén.

A testület 212 milliárd forint elosztásáról döntött; ennek mintegy 47 százaléka a fővárost, 53 százaléka a 23 kerületi önkormányzatot illeti egy bonyolult számítás alapján. A kerületek így összességében 113 milliárd forintot kapnak a forrásmegosztás eredményeként.

Az előterjesztő, Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes emlékeztetett arra, hogy az önkormányzatokat a különböző adókból osztottan megillető bevételeket a törvény alapján osztják szét.

Közölte, a jogszabálynak megfelelően a rendelettervezetet a főváros valamennyi kerületnek megküldte véleményezésre. Jelezte: két kerület nem nyilatkozott a határidőig, egy harmadik nem értett egyet azzal, míg a többi önkormányzat támogatta a tervezetet.

Tüttő Kata szocialista frakcióvezető-helyettes a döntéssel összefüggésben arra hívta fel a figyelmet, hogy az idegenforgalmi adó szabályozásának megváltoztatása hárommilliárd forintot vett ki a rendszerből.

Jelezte: “érti” Rogán Antal (Fidesz) képviselőtársa, V. kerületi polgármester indoklását, hogy mivel a bevétel náluk, a belvárosban keletkezik, ezért az nekik “jár”. Jelezte ugyanakkor: a budapestiek 500 milliárd forintot fizetnek be a költségvetésbe személyi jövedelemadóként, ebből nyolc százalék, 40,5 milliárd forint járna vissza, de a szolidaritási elv alapján mindössze 10 milliárdot kap vissza a főváros.

Technikailag nem bonyolultabb ezt a szabályt megváltoztatni, mint az idegenforgalmi adó kérdését – jelentette ki Tüttő Kata, hozzátéve, arra kéri Rogán Antalt, hogy amit megtett saját kerületéért, azt tegye meg a fővárosért is, és szerezze vissza a 30 milliárd forintot, amit elvonnak Budapesttől, és amiből Debrecenben stadion épül.

Rogán Antal válaszában arra mutatott rá, hogy idén még így is jobban jár a főváros, mint korábban, amikor az MSZP-SZDSZ koalíció vezette Budapestet.

Tarlós István főpolgármester azt közölte, nem tudja cáfolni egyik képviselő állítását sem, a két nézőpontból mindkettő igaz. A vitával kapcsolatban azt jelezte: Orbán Viktor miniszterelnök és két minisztérium is foglalkozik azzal, hogyan tudnak segíteni “a főváros jelenlegi siralmas helyzetén”, és reményét fejezte ki, hogy február végére megszületik az erről szóló döntés.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik