Belföld

Mádl: a kormány helyett a médiatörvény a célpont

Mádl Ferenc szerint mivel a magyar kormányt nem lehet direktben támadni, marad a médiatörvény.

Mádl Ferenc volt köztársasági elnök, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, Széchenyi-díjas jogtudós szombaton ünnepli 80. születésnapját. Ebből az alkalomból adott interjút a Magyar Nemzetnek, amelyben a több között az új médiatörvényről is beszél. A volt államfő elmondta: nem olvasta végig pontról pontra a törvényt, de tudja, hogy miről van benne szó. Hitelt érdemlő és hozzáértő emberek állítják, hogy lényegében a hatályban lévő európai törvényeket követi, azok modellje. Ezért Mádl Ferenc szerint nem is lehet érteni a baloldalról érkező külső és belső támadások motivációit.

Az egykori köztársasági elnök szerint azt kellene megvizsgálni, mik a támadások indítékai itthon és külföldön, csakhogy a bírálók nem mondják meg egyértelműen, mely pontokkal nem értenek egyet. Az Európai Bizottság levelében sem volt érdemi kifogás a magyar médiatörvénnyel szemben – tette hozzá.

Mádl Ferenc úgy véli: a túlzott és hiszterizált reakciók hátterében az állhat, hogy Magyarország az egyetlen állam a térségben, ahol a keresztény-polgári szövetség kétharmados többséget szerzett a parlamentben. Mivel ezt direktben nem lehet támadni, marad a médiatörvényt, az Alkotmánybíróság hatáskörének módosítását, a banki különadókat és a magán-nyugdíjpénztárakat érintő intézkedések támadása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik