Belföld

Nyolcmilliárdos hiány Pest megye költségvetésében

Az ellenzék szerint "csődközeli", a vezető kormánypárt képviselői szerint csupán "nehéz" helyzetben van a megye.

Elfogadta Pest megye 2011. évi, több mint nyolcmilliárd forintos hiányt mutató költségvetését a megyei közgyűlés fideszes többsége, míg az MSZP és a Jobbik képviselői nemmel szavaztak. A nehézségeket a dologi kiadások erőteljes lefaragásával, illetve hitelfelvétellel és kötvénykibocsátással próbálják áthidalni.

A Pest Megyei Közgyűlés többségi álláspontja szerint a régió nincs csődhelyzetben, az ellátás folyamatos, az intézmények működnek, de életben tartásukhoz megszorító intézkedésekre van szükség. A közgyűlés tagjai tíz rendeletet módosítottak és tizenegy határozatot hoztak a takarékosság jegyében. Az intézkedések közé tartozik, hogy az alapfokú művészetoktatási intézmények, egyes múzeumok, illetve kiállítóhelyek kiadásaiból részt kell vállalniuk az érintett településeknek is, ellenkező esetben a megszüntethetik őket.

A megyei önkormányzat alkalmazásában álló dolgozók egyes juttatásait (például az étkezési hozzájárulást és a lakáscélú kölcsön támogatását) a törvény szerinti minimumra csökkentik, s 134 fővel kevesebb lesz az intézményi státusok száma is.

Egységes csoportba szervezik a térség intézményeiben dolgozó karbantartó és hibaelhárító szakembereket, és visszafogják a dologi kiadásokat. Az éves kiadás és bevétel közötti 8,1 milliárdos űrt hitelfelvétellel és kötvénykibocsátással igyekeznek kitölteni.

A megye vezetői folytatják a tárgyalásokat a kormány illetékeseivel a későbbi központi támogatásról – hangzott el a pénteki ülésen -, mert a múlt év végén kapott 40 millió forintos soron kívüli költségvetési juttatás nem elegendő a kilábaláshoz. A megyei önkormányzat tavaly ősszel négymilliárd forintnyi támogatásra nyújtott be pályázatot működési költségeinek részbeni fedezésére, de csupán negyvenmilliót kapott.

A közgyűlés MSZP-frakciója január közepén az MTI-nek is eljuttatott közleményében felháborodását fejezte ki a központi döntés miatt. Egyebek mellett azt írták: “amennyiben Orbán Viktornak és kormányának az az álláspontja, hogy a fideszes vezetésű Pest megyei önkormányzat szakmailag megalapozott, felelős, tisztességes döntést hozott, amikor négymilliárd forint támogatást kért a megye túléléséhez, akkor a kért összeg századrészéről szóló döntés nyilvánvalóan cinikus, érthetetlen és elfogadhatatlan”. A szocialista frakció vezetője nyílt levélben kért segítséget a miniszterelnöktől, hogy Pest megye kimozdulhasson “csődközeli” helyzetéből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik