Belföld

Kelet felé robog az influenza

Látogatási tilalom lép életbe a Fejér megyei kórházakban, több iskolában tanítási szünetet rendeltek el. Somogyban a megbetegedések száma elérte a járványküszöböt, Győr-Moson-Sopron megyében már közel 400 ember fordult influenzaszerű tünetekkel orvoshoz. Az európai járványügyi központ szerint a H1N1 kelet felé tart.

Az Országos Epidemiológiai Központ szerdán közölte: két újabb halottja van Magyarországon az influenzának. Ezzel háromra emelkedett a vírusfertőzés idei halálos áldozatainak száma.

Látogatási tilalom a Fejér megyei kórházakban

Az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók magas száma miatt látogatási tilalom lép életbe pénteken a Fejér megyei kórházakban, az illetékes tiszti főorvos javaslata alapján az intézkedés visszavonásáig valamennyi osztályon tilos lesz a betegek látogatása.

A megyében több mint hatvan százalékkal nőtt az elmúlt héten az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma. Három betegnél mutatta ki a laboratóriumi vizsgálat a H1N1 vírust, öt új beteg került kórházba, közülük egy gépi lélegeztetésre szorul. Valamennyien 14 éven aluliak – mondta az MTI-nek Müller Cecília megbízott Veszprém megyei tiszti főorvos.

A dunántúli megyében egyébként a hiányzó tanulók magas száma miatt kedden több napos tanítási szünetet rendeltek el a zámolyi általános iskolában.

Somogyban meghaladta a járványküszöböt

Somogy megyében kétszeresére nőtt, s ezzel meghaladta a járványküszöböt az influenzaszerű megbetegedések száma az elmúlt héten – közölte megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve. A figyelőszolgálat harmadik heti jelentése szerint százezer lakosból 228-an fordultak orvoshoz influenzaszerű megbetegedéssel – olvasható a kiadott közleményben. Négy beteg kórházba került, de intenzív ellátás egyikük esetben sem vált szükségessé. A tünetekkel orvoshoz fordulók csaknem 60 százaléka 24 évnél fiatalabb volt.

Bár a kórokozót Somogyban még nem mutatták ki, a megbetegedések hátterében az influenzavírus állhat – írta a népegészségügyi szervezet, egyúttal arra figyelmeztetve, hogy még most sem késő védőoltást kérni. Közölték: az országos adatok alapján domináns A vírus ellen védő Fluval P oltóanyag mindenki számára térítésmentesen rendelkezésre áll a háziorvosoknál.

Győr-Moson-Sopron megyében csaknem 400 ember beteg

Jelentősen nőtt az influenzaszerű megbetegedésben szenvedők száma Győr-Moson-Sopron megyében az elmúlt héten – közölte a helyi kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szervének osztályvezetője. A múlt héten százezer lakosból 388-an fordultak orvoshoz influenzára jellemző panaszokkal, míg egy héttel korábban ez a szám 215 volt – mondta Széles Klára.

Közölte: két beteg halála összefüggésbe hozható az influenzavírussal. Mindketten 60 évesnél idősebbek voltak és krónikus alapbetegségben szenvedtek; szervezetükben az influenza B vírusát mutatták ki. Az elmúlt napokban tizenkét új influenzás került kórházba – mondta Széles Klára.

Továbbra is Sopronban és a város környékén van a legtöbb beteg. Korábban a vírus leginkább a 15-34 év közötti korosztályt támadta, a betegek 40 százaléka jelenleg is ehhez a korcsoporthoz tartozik, most viszont egyre több 14 év alatti gyermek fertőződik meg. Ez utóbbi korcsoport a megbetegedettek 33 százalékát teszi ki.

Kelet felé tart

Emelkedik a szezonális influenzában megbetegedők száma az európai járványügyi központ (ECDC) szerint Hollandiában, Írországban, Spanyolországban és Franciaországban, miközben a vírus kelet felé terjeszkedik. Több száz embert ápolnak intenzívosztályokon, és növekszik a halálozások száma is. Az ECDC szakemberei aggodalmukat fejezték ki különösen amiatt, hogy a mostani influenzaszezonban – amelyet a H1N1-vírustörzs dominál – nagy számban betegednek meg fiatalok.

“Védőoltással még az influenzaszezon közepén is elkerülhető lenne sok megbetegedés és elhalálozás” – közölte Marc Sprenger, a szervezet igazgatója. AZ ECDC legutóbbi heti jelentéséből kiderült, hogy Spanyolországban 24, Hollandiában 11, Írországban hat influenza miatti halálesetet jelentettek. A brit hatóságok tájékoztatása szerint a szigetországban október óta, vagyis a szezon kezdetétől eddig legkevesebb 254 ember halálát okozta influenzás fertőzés.

“Figyelembe véve, hogy mi történik Franciaországban, Hollandiában és Írországban, láthatjuk, hogy a járvány nyugatról kelet felé tart” – mutatott rá Angus Nicoll, az ECDC influenza szakértője. Véleménye szerint Nagy-Britannia – ahol az intenzívosztályokon influenzás betegek garmadáját kezelik, és az oltások iránti hirtelen kereslet néhány helyen hiányhoz vezetett – figyelmeztető példa lehet a keletebbre fekvő országok egészségügyi hatóságai számára.

“Aggaszt minket, hogy ugyanolyan halálozási minta mutatkozik, mint a 2009-2010-es H1N1-járvány idején. Vagyis a fiatalok, elsősorban a klinikai kockázatot mutatók vannak veszélyben, de azokat is elkaphatják a kórt, akiknek semmilyen egészségügyi problémájuk nem volt korábban – fogalmazott. – Más országokban is hasonló mintára lehet számítani.”

A pontos halálozási arány meghatározásához általában több hónapra vagy akár egy évre is szükség van, így Nicoll szerint nagy valószínűséggel előfordulhat, hogy a Nagy-Britanniában közzétett adatok csak “minimum becslést” jelentenek.

Idén világszerte olyan szezonálisinfluenza-oltást kínálnak, amely a H1N1-vírustörzset is tartalmazza. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) állásfoglalása szerint ugyanis a tavaly pánikot okozó törzs lehet a domináns az északi félteke influenzaszezonjában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik