Belföld

Filozófusi jóslat: Orbánnak nincs visszaút

Kis János szerint a tekintélyelvű politika hosszabb távon kudarcra van ítélve.

A filozófus szerint a médiatörvény ügye Európának azt jelzi, hogy a jelenlegi magyar vezetők tekintélyuralmi berendezkedés felé tartanak. Kis János ugyanakkor a Népszabadságnak azt mondta, tartósan nem rendezkedhet be Magyarországon tekintélyuralmi rendszer, mert ilyen politikával nem megoldhatóak az előttünk “tornyosuló feladatok”. A filozófus Kornai János közgazdásszal ellentétben derűlátó a jövőt illetően.

Az SZDSZ első elnöke emlékeztetett rá: még a kormányközeli közgazdászok is figyelmeztetnek arra, hogy a jogbiztonság megrendülése többe kerülhet a kormánynak, mint amit a válságadókkal vagy a “nyugdíjpénztárak einstandolásával besöpör”. Ráadásul a demokratikus közvélemény kezd magához térni. Kiment “az utcára egy új nemzedék”, amely transzparensére azt írta: “mi vagyunk az első generáció, mely szabadságban született, nem akarunk az utolsó lenni” – mondta.

Kis János szerint a Fidesz támogatottsága nem csökken, de nő a rés a párt támogatottsága és a kormánylépések fogadtatása között. “Az Alkotmánybíróság megbüntetése, a magánnyugdíjkasszák kifosztása, a médiatörvény mögött már nincs többségi támogatás. A kettős állampolgárságról szóló törvényt a többség még elfogadta, a választójog kiterjesztésétől azonban már idegenkedik. Időközben elolvadt az alkotmányozás mögötti többség is. A készülő alaptörvény nem egyesít, hanem megoszt.”

Orbán régóta halad a tekintélyuralmi politizálás felé, ami már a jobboldalt is megosztja – mondta Kis János. Szerinte a jogállam elfogadása vagy elutasítása ma alapvetőbb törésvonal, mint az, amely a jobb- és a baloldalt választja el egymástól, a Fidesz pedig nagyon súlyos politikai kockázatok elébe néz. A kormány sokáig már nem odázhatja el azokat a reformokat, amelyek az eddig megkímélt aktív középrétegeknek is fájni fognak, így a Jobbik “könnyen ellene fordíthatja a saját retorikáját”.

Orbán Viktor már átlépte a Rubicont, számára nincs visszaút – mondta Kis János, aki szerint a kormányfőt strasbourgi viselkedése az EU-n belül még elszigeteltebbé tette. Ez visszahat a gazdaság kilátásaira, tovább gyengíti a kormányba vetett befektetői bizalmat. A magyar polgárok többsége viszont nem szeretne páriává válni Európában. A csak most formálódó demokratikus ellenzéknek van miben bíznia, és lesz mire építenie a stratégiáját.

AJÁNLOTT LINKEK:

Orbánnak már nincs visszaút (Népszabadság)
Kis János (wikipedia)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik