Belföld

Devecserben is épül a lakópark

A Veszprém megyei építésügyi hatóság jóváhagyott két engedélykérelmet.

A devecseri lakóparkban a vízközmű lefektetését és a csatornaépítési munkálatok előkészítését már elkezdték. A területen 105 házhelyet alakítottak ki – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője.

A kolontári lakópark közművesítésével elkészültek, a villanyoszlopok állnak, a földi elektromos csatlakozó vezetékek lefektetése még folyamatban van. A gázvezetékek kiépítéséhez szükséges földmunkákat befejezték, a gerincvezetéket lefektették, négy házhoz a leágazást is elkészítették.

A kolontári mintaház épületgépészeti alapszerelését befejezték, tíz ház alapozásával végeztek, nyolc lábazati falát beöntötték. A kolontári lakóparkban 21 házat építenek. A közbeszerzési értesítőben megjelent eredményhirdetés szerint a bontás és az újjáépítés nettó négymilliárd forintba kerül.

Petróczi Tímea, a katasztrófavédelem szóvivője szerint a X-es vörösiszap-tározó sérült északi falának végénél a sérülés rézsűzése, valamint a X/a kazetta déli gátja mentén a kavicstöltés magasítása és az úgynevezett dréncsövek fektetése folyamatos.

A Vidékfejlesztési Minisztérium szerint az időjárás továbbra sem teszi lehetővé a szennyezett területeken a vörösiszap talajkondicionáló készítménnyel történő közömbösítését. Hétvégén a lerakókba a külterületekről 14.730 köbméter szennyezett anyagot szállítottak be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik