Belföld

WikiLeaks: politikusok banki titkait leplezi le

Vizsgálati fogságba került Svájcban Rudolf Elmer, aki banktitkokat adott át a kiszivárogtató weboldalnak, a Wikileaks-nek. A volt svájci bankár a Julius Baer-magánbank Kajmán-szigeteki leánycégénél dolgozott korábban ügyvezető igazgatóként.

Az 55 éves Elmer hétfőn, Londonban bizalmas információkat adott át a WikiLeaks alapítójának egy CD-n, amelyen állítólag német, amerikai és ázsiai vagyonos üzletemberek és politikusok számlaadatai is találhatóak.

Ezután Julian Assange-zsal közös sajtótájékoztatót tartottak, ahol elmondták: az adatok feldolgozása eltart néhány hétig, csak azt követően hozzák nyilvánosságra és ugyanúgy fogják kezelni ezeket az információkat is, mint többit: teljes körű lesz a feltárás.

Hétfőn már lehetett tudni, hogy Elmernek meg kell jelennie egy zürichi regionális bíróságon a banktitok megsértése miatt, amiért már őrizetbe vették 30 napra. A bíróság szerdán hatezer frank, azaz több mint 1.2 millió forint pénzbírságra ítélte, ugyanis a bíró szerint Elmer személyes bosszúból adta át az adatokat, mert sértettnek érezte magát egykori munkaadójával szemben.

Elmer először 2007-ben adott át bankszámlaadatokat a WikiLeaksnek, öt évvel azután, hogy a bank elbocsájtotta. Állítása szerint azért adta át most a CD-t, hogy leleplezze, a rendszer lehetővé teszi az adókerülést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik