Belföld

Csökkentenék a hajléktalanok pénzét

"A főpolgármester intézkedéseinek hatására a kiemelt aluljárókból eltűntek a hajléktalanok – de ez nem szüntette meg a hajléktalanságot, csak a látható formáit áthelyezte az aluljárókon kívülre anélkül, hogy a hajléktalanná válás okaiból bármit is orvosolt volna" - közölte az Országgyűlési Biztos Hivatala.

A hivatal egy újabb ombudsmani vizsgálat után tudatta, hogy az ellátási szerződések keretébendolgozók és civil szervezetek munkájának köszönhetően, nem romlott jelentős mértékben a hajléktalanok téli ellátása. Ugyanakkor az elszegényedés körülményei nem szűntek meg, a leszakadók, így az ellátásra szorulók száma a jövőben sem fog csökkenni, sőt egyes becslések szerint növekedés várható.

“Éppen ezért a kiemelt aluljárók “megtisztítása” önmagában nem vezethet valódi eredményhez. Ugyanígy nem szolgálja a probléma enyhítését az sem, hogy az önkormányzatok januártól szabálysértéssé nyilváníthatják a közterület életvitelszerű használatát” – állapítja meg a hivatal.

Emellett, az ombudsman jelentése felhívta a figyelmet arra is, hogy Budapest költségvetési tervezete jelentősen csökkentené a hajléktalan-ellátásra fordítható összeget és 2011 szeptember 30-i hatállyal számos szervezettel felmondanák az ellátási szerződést. Arról, hogy ezt elfogadják-e, még tárgyalnak.

Az is kiderült, hogy az utóbbi években jelentősen javult a legtöbb hajléktalan ember és az ellátó szervezetek együttműködése. “Ha azonban az eddig rendelkezésre álló pénzösszegek csökkennek és helyükre szigor, törvényi fenyegetés, hatósági zaklatás kerül, az sérti a hajléktalanok emberi méltóságát, nehezíti az ellátórendszerben dolgozók munkáját, és ez a tendencia hosszú távon nem jelenthet semmiféle megoldást” – véli a hivatal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik