Belföld

Pintér is a médiatörvényt védte

Gödöllőn az uniós belügyminiszterek tanácskoztak.

Pintér Sándor belügyminiszter azt kérte német kollégájától, hogy Németország fogalmazza meg Románia és Bulgária schengeni csatlakozásával kapcsolatos politikai aggályait. A magyar tárcavezető az EU informális tanácsülése után az újságíróknak azt mondta, reméli, hogy ez megtörténik, és még a magyar elnökség alatt tárgyalhatnak erről.

Thomas de Maiziere német belügyminiszter a tanácskozás előtt újságíróknak úgy nyilatkozott: Németország számára Románia és Bulgária schengeni csatlakozásának nemcsak technikai, hanem politikai feltételei is vannak. Megismételte a német és francia álláspontot: a két ország csak akkor csatlakozhat a schengeni övezethez, ha előrelép a korrupció elleni harcban és az igazságügyi rendszer reformjában.

Pintér Sándor a sajtónak elmondta, csütörtökön még kétoldalú megbeszélést folytat román kollégájával, hogy áttekintsék a lehetőségeket és az uniós szakértői véleményt. Kijelentette: a szakértők szerint Románia technikailag felkészült a schengeni csatlakozásra, és szeretné, hogy ez a magyar elnökség alatt megtörténjen.

A magyar EU-elnökség hivatalos honlapja szerint a magyar belügyminiszter és német kollégája kétoldalú találkozóján a magyar médiatörvényről is szó volt. “Remélem, sikerült meggyőznöm a német miniszter urat, hogy a magyar médiatörvény kiállja az európai uniós előírások próbáját” – mondta Pintér Sándor.

A tanácskozás utáni sajtótájékoztatón a belügyi tárca vezetője elmondta: az informális ülésen a résztvevők azt is megvitatták, hogyan lehetne biztonságosabbá tenni az Európai Unió határait.

A miniszter hozzátette: a szervezett bűnözés elleni erőfeszítések összehangolásáról, a belügyi terület 2014 utáni finanszírozásáról, valamint az integrált határigazgatásról tárgyaltak. Elmondta, az eseményen az unióhoz csatlakozni szándékozó országok delegációi is jelen voltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik