Belföld

Nem volt ismeretlen a hatóságoknak a West Balkán

Munkacsoport dolgozza ki a jogszabály-módosítási javaslatot. A fiatalkorúak alkoholfogyasztásának szabályozását is áttekintik.

Munkacsoportot hozott létre a kormány, amelynek január 31-ig ki kell dolgoznia egy jogszabály-módosítási javaslatot annak érdekében, hogy a jövőben megszűnjenek azok a kiskapuk, amelyek a szombati diszkótragédiához hasonló eseteket előidézhetik – közölte Navracsics Tibor a kabinet ülése után. A miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter elmondta: a vonatkozó európai irányelvet figyelembe véve is van lehetőség arra, hogy a kereskedelmi tevékenységet végzők esetében ne csupán bejelentési kötelezettség legyen, hanem engedélyezési eljárás is.

A kabinet január 31. után megtárgyalja a munkacsoport javaslatát, és ha ezek alapján nemcsak kormányrendelet-, hanem törvénymódosítás is szükséges, akkor azt beterjesztik a parlament elé. A tárcavezető kérdésre hozzátette, a jogszabályi környezet áttekintése során meg kell nézni azt is, hogyan lehet szabályozni a fiatalkorúak alkoholfogyasztását.

Navracsics Tibor kifejtette: a kormányülésen meghallgatták a Belügyminisztérium jelentését a szombat éjszaka a West Balkán nevű szórakozóhelyen történtekről. Közölte, a West Balkán nem volt ismeretlen az államigazgatás, a hatóságok előtt. 2010. május 5-én már egy tűzvédelmi ellenőrzésen olyan hiányosságokat tapasztaltak a hatóságok, amelyeknek következtében a harmadik emeleti rendezvényterem működését június 9-ével leállították. Július 14-én tűzvédelmi utóellenőrzés volt, amelynek során a szakhatóság megállapította, hogy ugyan megindultak az átalakítások, ám az addig elvégzett munkálatok a tevékenységhez szükséges feltételeket még nem biztosították – ismertette.

Ezután, még nyáron célellenőrzést tartottak – folytatta -, és megállapították, hogy a szabályoknak megfelelően zárva van a szórakozóhely, ám egy második, novemberi célellenőrzés alkalmával egy körülbelül 60 négyzetméteres területen születésnapi rendezvényt tartottak a zárva tartás ellenére.

Ezt követően nyújtották be az épület átalakításával kapcsolatos építési engedélyeket, és a West Balkán Kft. végül november 17-én jelentette be a kereskedelmi tevékenység folytatását az illetékes önkormányzatnál. “Így jutunk január 15-éhez, amikor az eredetileg a bejelentésben szereplő 300 fő sokszorosa tartózkodott a szórakozóhelyen – idézte fel Navracsics Tibor.

Szombat éjszaka a Nyugati téri West Balkán szórakozóhelyen a diszkóból kiáramló tömegben három fiatal lány vesztette életét. A történtek miatt a rendőrség hat embert gyanúsított meg, a terézvárosi jegyző pedig 90 napra bezáratta a szórakozóhelyet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik