Belföld

Nincs lyukas óra a kátyú kontra idő harcban

A közútkezelők állandó lemaradásban vannak.

A nagyvárosok útjait tavaly sem kímélte az időjárás, ráadásul a zord idő a kátyúk végleges kijavítását nem teszi lehetővé. Most csak ideiglenes munkálatokat végezhetnek az utak fenntartói – írja a Napi Gazdaság. A főváros útjain decemberben mintegy 40 millió forint értékű javítást végeztek.

Tavasszal a téli ideiglenes korrekciók végleges aszfaltozásával, az újonnan keletkező hibák javításával nagyobb felületen, nagyobb költséggel zajlik a munka. Az idén az éves tervezett költség, mintegy 700 millió forint várhatóan fedezi a szükséges javításokat – tudta meg a lap.

Budapest az útburkolatok fenntartására és üzemeltetésére a Fővárosi Közterület-fenntartóval kötött közszolgáltatói szerződést. A cég folyamatosan végzi a munkát, a tavalyi év hasonló időszakához képest negyedére sikerült visszaszorítani a ki nem javított kátyúk mennyiségét.

Szegeden is folyamatosan próbálják megszüntetni a legveszélyesebb kátyúkat, de csak tavasszal lehet komplett módon kijavítani az úthibákat – mondta a lapnak a városüzemeltetési iroda vezetője. Az önkormányzat éves szinten 100-120 millió forintot fordít az útjavításokra.

Debrecen tavalyi büdzséjében 180 millió forint szerepelt utak kátyúzására, s várhatóan a keret az idén sem lesz bővebb – írja a Napi Gazdaság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik