Belföld

Határozatban emlékezne az iszapömlés áldozataira a Jobbik

A párt felháborítónak tartja, hogy több mint 100 nappal az eset után nincs senki sem előzetes letartóztatásban a felelősök közül.

A Jobbik azt kezdeményezi, hogy az Országgyűlés határozatban emlékezzen meg a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófa áldozatairól és a mentés során megsérült hivatásos és önkéntes életmentőkről – mondta el hétfői sajtótájékoztatóján Kepli Lajos, a katasztrófát vizsgáló parlamenti bizottság elnöke.

A Jobbik emellett felháborítónak tartja, hogy több mint 100 nappal a katasztrófa megtörténte után nincs senki sem előzetes letartóztatásban a felelősök közül.

Az ajkai katasztrófát vizsgáló bizottság munkájával kapcsolatban Kepli elmondta: megkapták a vagyonkezelőtől a MAL Zrt. privatizációjával kapcsolatos anyagokat, és még várják a cég technológiájával kapcsolatos dokumentumokat is. Ezt követően februárban kezdődhetnek a meghallgatások, és terveznek egy kolontári kihelyezett ülést.

Kepli Lajos felháborítónak nevezte, hogy a MAL Zrt. jogi képviselője a kártérítési perek során természeti katasztrófára hivatkozik, holott a Jobbik szerint a cég felelőssége megkerülhetetlen.

A bizottsági elnök hangsúlyozta: a cég környezetvédelmi engedélye 45 százalékos nedvességtartalmú – vagyis viszonylag száraz, így nehezebben mozgó – és legfeljebb 11,5-es pH-értékű iszap tárolását engedélyezte a MAL Zrt.-nek, ezzel szemben a katasztrófa után a már vízzel keveredett iszapnak is 12-13-as pH-értéke volt. Ha csak 45 százalékos nedvességtartalma lett volna, akkor “nem jutott volna el Kolontárig sem, nemhogy Somlóvásárhelyig” – jegyezte meg.

A Jobbik szerint ki kell mondani, hogy a Kolontárnál nem lúgos vörösiszap, hanem “némi vörösiszapot magával ragadó tömény lúg” ömlött ki a gátszakadás után, aminek semmilyen körülmények között nem szabadott volna a tározóban lenni.

Az ellenzéki párt szerint az is kérdés, hogy hogyan minősíthették az ajkai vörösiszapot nem veszélyes hulladéknak, miközben hatósági dokumentumok szerint ugyanez a vörösiszap az almásfüzitői tározóban veszélyes hulladéknak számít. Ráadásul Almásfüzitőn éppen ezért évi 130 ezer tonnányi veszélyes hulladékot lehet legálisan elhelyezni, amit a Jobbik felháborítónak tart, és követeli ennek az engedélynek a felülvizsgálatát – tette hozzá Kepli Lajos.

Az ellenzéki politikus hangsúlyozta: pártja számára hosszú távon csak a hasonló tározók teljes felszámolása elfogadható, rövid távon pedig a “gátak kiporozásának megakadályozása”, amely növelheti a rákos megbetegedések gyakoriságát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik