Belföld

Akuttá váló heti benzinfrász

Újra drágulnak az üzemanyagok, újabb csúcson az árak.

A MOL bruttó 3 forinttal emeli a 95-ös benzin, és 5 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát. Ezzel újabb történelmi csúcsra nőnek az árak Magyarországon – értesült piaci forrásokból hétfőn az MTI. A mostani emeléssel a benzin átlagára 366-367 forintra nő, a gázolajé 359 forintra.

Egy hete 3-3 forinttal emelkedtek az árak. Tavaly januárban a 95-ös átlagára még csak 317 forint volt, a gázolajé pedig 297 forint. Az autósok 30 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál.

Az MSZP előzőleg többször sürgette a kormányt, hogy csökkentse a benzin- és gázolajárakat, de a korábbi hírek szerint a kabinet egyelőre nem tervezi az üzemanyagárak jövedéki adójának, áfatartalmának csökkentését.

Elemzők ugyanakkor úgy vélik, áremelésekkel és elbocsátásokkal járhat a 400 forint körüli üzemanyagár. Drágábbak lesznek és egyre kevésbé fogynak az élelmiszerek, veszteségessé válik a tömegközlekedés. Az átlagember rosszabbul él a tartósan magas ár miatt.

Közben az OPEC főtitkára azt mondta, hogy csak spekuláció hatására emelkedik az olaj ára, ezért a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete nem látja indokoltnak a kitermelés növelését. Egyesek szerint ez további áremelést okozhat.

Mint korábban megírtuk, ha a világpiaci árak a 2008-as, 150 dollár körüli szintre emelkednek, az adó, illetve a Mol haszonkulcsa pedig nem csökken, ráadásul a forint tovább gyengül, akkor nem elképzelhetetlen a 480–550 forintos ár sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik