Belföld

Közeledik a 400-as rémálom – újra drágulnak az üzemanyagok

Az MSZP konkrét javaslatokat vár a kormánytól a benzin- és gázolajárak csökkentésére.

A MOL bruttó 3-3 forinttal emeli a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán. Ezzel újabb történelmi csúcsra nőnek az árak. A mostani emeléssel a benzin átlagára 363-364 forintra, a gázolajé 354 forintra nő. Tavaly januárban a 95-ös átlagára 317 forint volt, a gázolajé pedig 297 forint. Az autósok 30 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál.

Az MSZP magyarázatot vár a kormánytól arra, miért nem csökkenti az üzemanyagárakat. Az ellenzéki párt emlékeztetett arra, hogy ellenzékben a koalíciós pártok még azt hangoztatták, az ország vezetőinek van lehetőségük az üzemanyagárak csökkentésére, csak akarniuk kell.

Az MSZP közleménye felidézi, hogy a világhálón már olyan találgatás is megjelent, amely szerint a kormány valójában azért nem csökkenti az árakat, mert a háttérben megegyezett a MOL-lal, az energiaszektorra kivetett extraadót így kapja vissza a magyar olajtársaság.

“Ha a kormány továbbra sem tesz semmit, a következő hetekben, hónapokban minden autósnak, kereskedelemben dolgozó fuvarosnak egyre drágább lesz az élete, és ez az alapvető fogyasztási cikkek árában, valamint a tömegközlekedési tarifákban is meg fog jelenni.”

A szocialisták azért sürgetik a kormányzati beavatkozást, mert “a benzin ára szakértők szerint lassan a 400 forintos rémálomhatárt” is elérheti.”.

Az [origo] szerint áremelésekkel és elbocsátásokkal járhat a 400 forint körüli üzemanyagár. Drágábbak lesznek és egyre kevésbé fogynak az élelmiszerek, veszteségessé válik a tömegközlekedés. Az átlagember rosszabbul él a tartósan magas ár miatt.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint ennek ellensúlyozására csökkenteni kellene élelmiszeráfát. Vámos György “brutális hibának” tartja a magas adót, ami várhatóan az idén még tovább csökkenti a lakosság fogyasztását.

De nem csak “A kisvállalkozásoknál és a kisebb szállítóknál nem elbocsátások jöhetnek, hanem többet mondok ennél: a szó szoros és jelképes értelmében is ez lehet az utolsó csepp egyeseknél, és be kell zárni” – közölte a kereskedők képviselője.

AJÁNLOTT LINK:

Áremeléseket és elbocsátásokat hozhat a 400 forintos gázolaj (Origo)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik