Belföld

Tiltakoznak a filozófusok

Debreceni filozófusok pénteken közleményben tiltakoztak a pályázatuk tudományosságát és szakmaiságát ért sajtótámadások ellen; egyben tiltakoztak a magyar filozófia nemzetközileg is elismert szaktekintélyeinek "bemocskolása" ellen.

A tiltakozás előzménye, hogy filozófusok után nyomoz a rendőrség, miután az elszámoltatási kormánybiztos feljelentést tett hűtlen kezelés miatt. A Magyar Nemzet szerint hat pályamunkával összesen félmilliárd forinthoz jutott hozzá a Gyurcsány-kormány idején a Radnóti Sándor, Heller Ágnes, Vajda Mihály, Gábor György és Geréby György alkotta filozófusi kör.

A Debreceni Egyetem Filozófiai Intézete közölte: “az európai szellem és a totalitarizmus című tudományos projekt a Debreceni Egyetem Filozófia Intézete és az MTA TKI Vulgo Kutatócsoportja konzorciumában működött 2004 és 2007 között”.

A kutatás 90 millió forint összegű vissza nem térítendő támogatásban részesült, amelyből három éven keresztül összesen több mint 100 kutató munkáját finanszírozták az elvégzett munka után kifizetett honoráriumokkal, álláshelyek létesítésével. Az összegből fedezték a könyvkiadás és a konferenciarendezés dologi költségeit, továbbá számítógépet vásároltak, valamint rezsit fizettek az egyetemnek.

“A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) pályázati projektje tette lehetővé azt az elmélyült kutatómunkát, amelynek eredményeképpen magyar és idegen nyelvű kötetek születtek, különféle folyóiratokban tanulmányok és fordítások jelentek meg. A nemzetközi filozófiai diskurzus legújabb eredményeit tudományos tanácskozásokon és konferenciákon vitatták meg” – írták.

Azt is közölték, hogy a Debreceni Egyetem Filozófia Intézetének a kutatásban részt vevő oktatói kiállnak Vajda Mihály akadémikus magas színvonalon végzett, eredményes projektvezetői munkája mellett és egyben tiltakoznak a pályázatuk tudományosságát és szakmaiságát ért sajtótámadások ellen.

Tiltakoznak továbbá a magyar filozófia nemzetközileg is elismert szaktekintélyeinek “bemocskolása és a politikai szempontból motivált gyűlöletkeltés ellen”, amely nemcsak az egyes filozófusok, hanem az egész magyar filozófiai tudományosság lejáratását célozza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik