Belföld

Orbán nem követi el Gyurcsány hibáját

Török Gábor szerint a Fidesz nem fogja elismerni a megszorításokat, mert sérülne a kormány hitelessége.

A Vision Politics igazgatója szerint a Fidesz nem követi el a Gyurcsány-kormány kommunikációs hibáját, nem fogja elismerni a megszorításokat. Török Gábor az Inforádióban azt mondta: Orbán Viktornak két, egymással részben ellentétes célt kell elérnie: úgy kell a piacokat valamilyen reformpolitikával megnyugtatnia, hogy közben ne lehessen megszorításokról beszélni. Ez ugyanis azzal a veszéllyel járna, hogy sérül a kormány hitelessége.

A politológus szerint a gazdasági és politikai szempontok ellentétes logikája miatt nem látni meddig megy el a kormány a gazdasági racionalitás irányába, mennyit hajlandó feláldozni a politikai racionalitás oltárán.

Mint mondta, nem látszik az sem, hogy bármi veszélyeztetné az új alkotmány elfogadását, de az kérdéses, hogy a Fidesz-KDNP hívein kívül lehet-e az alkotmánynak valódi legitimitása. Ezzel a problémával a fideszes döntéshozók is tisztában vannak – tette hozzá a Vision Politics igazgatója.

A politológus szerint az elmúlt időszak egyik legfontosabb tanulsága, hogy a Fidesznek az a törekvése, hogy centrális politikai erőtérbe mozduljon el, és egyedüli kormányképes erőnek mutassa magát, mintha komoly sérüléseket szenvedett volna a gazdaságpolitikai célok miatt.

Kezd visszaállni a hagyományos, megszokott politikai megosztottság. Ez azzal a veszéllyel jár, hogy a Fidesz és az általa elfogadott új alaptörvény akkor is beszorulhat ebbe az erőtérbe, ha a parlamentben kétharmados többsége van a pártszövetségnek – mondta Török Gábor.

Szerinte a legitimációs problémát megoldaná, ha a kormány népszavazásra bocsátaná az új alkotmány tervezetét, és jó esélye lenne, hogy megkapja a többséget. Ezek után nehéz lenne azt mondani, hogy ez csak a Fidesz-KDNP alkotmánya, de erre nem látszik szándék – tette hozzá.

AJÁNLOTT LINK:

Török Gábor: Kezd visszaállni a megszokott politikai megosztottság (InfoRádió)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik