Belföld

Megkezdték az EU-elnökség első tanácskozását

A Gödöllőn tartott informális ülésen a magyar elnökség főbb feladatait tekintik át.

Megkezdődött a magyar EU-elnökség első informális tanácsülése pénteken Gödöllőn; a 27 tagállam Európa-ügyi miniszterei és államtitkárai egyebek között megvitatják a soros magyar elnökségi félév programját.

Az ülést a magyar elnökséget képviselő és a találkozón elnöklő Győri Enikő államtitkár nyitotta meg a Grassalkovich-kastélyban, ahol 16 informális tanácsülést és egyéb tanácskozásokat tartanak a magyar elnökség félévében.

A zárt ajtók mögötti találkozó első részében áttekintik a magyar elnökség fő feladatait, kiemelt figyelmet szentelve a nemzeti költségvetések összehangolásával foglalkozó úgynevezett európai szemeszter megvalósításának. A második rész témája a felkészülés a februári energiacsúcsra, valamint az Általános Ügyek Tanácsának “lisszabonizációja”, vagyis helyének és szerepének megtalálása a lisszaboni szerződés által kialakított új intézményi struktúrában.

Győri Enikő nyitóbeszédében elmondta, hogy az ülésen a magyar elnökség prioritásain kívül áttekintik mindazokat a kérdéseket, amelyeknek a legnagyobb figyelmet szentelik a magyar elnökségi félévben.

Az első európai szemeszter a jelenleginél jóval szorosabb gazdaságpolitikai egyeztetést jelent az EU-tagállamok között, amelyek a Stabilitási és Növekedési Egyezmény szabályai, illetve az Európa 2020 stratégia alapján a közös uniós célkitűzésekkel összhangba hozzák makrogazdasági és költségvetési politikájukat, valamint szerkezeti reformintézkedéseiket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik