Belföld

Hatbalatonnyi területet borít a belvíz

Az olvadás és az utóbbi napok esőzései tovább rontottak az ár- és belvízi helyzeten.

A közrádiónak a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője elmondta, hogy a Túr térségében 16 milliméter csapadék esett, ezért holnap elrendelhetik az elsőfokú készültséget a folyón. A talajvizek is nagyon magasan vannak, ezért ha jelentősebb csapadék nem hullik, akkor is hosszabb védekezésre kell berendezkedni. Ez akár heteket, hónapokat is jelenthet – tette hozzá Bodnár Gáspár.

A Meteorológiai Szolgálat a hétvégére újabb esőket jelez, ez tovább növelheti az elöntött területek nagyságát. Eddig országosan több mint kétszáz embert kellett kitelepíteni a belvíz miatt lakhatatlanná vált ingatlanokból. Az adatok szerint most hatbalatonnyi területet borít víz Magyarországon.

Közben ár- és belvízvédelmi készültséget rendelt el egyes folyószakaszokon az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság, amely tudatta, hogy a Duna vízgyűjtőjén a jelentős eső és olvadás együttes hatására nagyobb árhullám alakult ki. A győri rakpartot szombat reggel öntheti el a víz. A hóolvadás keltette újabb árhullám a Tiszán Tiszalök térségében tetőzik; a folyó Tiszabőig árad, alatta végig apad. A csapadék a Közép-Tisza vidékén tovább növelte a belvízzel elöntött terület nagyságát, immár 49 település védekezik a belterületén lévő elöntések ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik